BiH uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog Mandićevih izjava na Svesrpskom saboru

‘Svesrpski sabor je veoma opasna stvar, poruke nisu nimalo naivne’, poručio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, kaže da će analizirati da li će sutra poslati protestnu notu i Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (Fena)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je protestnu notu Crnoj Gori zbog “spornih izjava predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je “Svesrpski sabor skup dviju država”.

“Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH”, kazao je Konaković za Fenu.

Svesrpski sabor održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bh. entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Konaković kaže da će tokom dana analizirati da li će sutra poslati protestnu notu i Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Svesrpski sabor je veoma opasna stvar, poruke nisu nimalo naivne”, dodao je.

‘Ozbiljna prijetnja suverenitetu BiH’

Ocjenio je da je nepoštivanje koje Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme doživljava od Vučića kulminiralo na tom saboru i da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu BiH, kao što je niz termina i fraza koje su neustavne i koje pokazuju grubo miješanje u unutrašnje uređenje BiH.

“Vučića smo izveli na čistac, i Evropi i svijetu pokazali njegovo pravo lice. Ogolili smo rusku imperiju na Balkanu u kojoj on ima neki generalski status, dok je Dodik prateći vokal. Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori. Više ne krije da je izvršilac tih politika”, nastavio je Konaković.

O tome će, kako kaže, detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz Evropske unije s kojima u narednom periodu ima sastanke, “jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU-a, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u određenim procedurama”.

Tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta BiH.

Ranije je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopćila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ranije je saopćio da će danas odgovoriti na kritike Ambasade SAD-a u BiH na deklaraciju sa Svesrpskog sabora.

Izvor: Agencije