Kritike Varhelyiju zbog Rezolucije o Srebrenici

Bh. zvaničnici reaguju na komentare mađarskih političara o Rezoluciji o Srebrenici.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 Bošnjaka (Dado Ruvić / Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine suspendovalo je sporazum prema kojem je Mađarska trebala obukom diplomata pomoći toj zemlji u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Ta odluka je direktna posljedica stajališta koje je zauzela Mađarska vlada, osporavajući Rezoluciju o Srebrenici.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u posebnoj su izjavi ministra Elmedina Konakovića potvrdili kako stavljaju izvan snage ranije potpisani Akcijski plan o prijenosu znanja u procesu pristupanja EU-u, kojeg su 6. marta potpisali šef bosanskohercegovačke diplomatije i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Upravo je Szijjarto ranije ove sedmice u Budimpešti, nakon sastanka s predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, osudio najavu donošenje rezolucije kojom bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija podsjetila na genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995. godine i zatražila priznavanje tog zločina i poštivanje njegovih žrtava.

Na sličan je način rezoluciju komentarisao i mađarski političar Oliver Varhelyi, aktuelni evropski povjerenik za proširenje, prenosi Hina.

‘Revitalizairanje genocida’

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH upućena je direktna kritika Varhelyiju, uz ocjenu kako je nekritički preuzeo “izmišljene teorije za kojima poseže Vučić kada govori o tome da se rezolucijom žele okriviti svi Srbe za genocid u Srebrenici”.

“Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije. Od čega to Vučić, Dodik, i Vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje? U tekstu rezolucije ste uspjeli vidjeti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst rezolucije”, navodi Konaković u otvorenom pismu Varhelyiju.

Zaključujući kako to sigurno nije politika koju zastupa Evropska komisija, upitao ga je u čije ime govori kada relativizira genocid u Srebrenici.

“Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra odbrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici. Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regionu?”, upitao je Konaković.

Istakao je kako tezu, da će usvajanje rezolucije destabilizirati region, mogu kreirati “samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i, možda, imaju slične namjere u budućnosti”.

“Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu rezoluciju, kao evropski komesar, kao Evropljanin, kao čovjek”, navodi Konaković u otvorenom pismu Varhelyiju.

Stav suprotan rezolucijama EP-a

Tim povodom oglasili su se i iz Stranke demokratske akcije (SDA), ocjenjujući da je izjava evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva Evropska unija, kao i da je zasnovana na potpunim neistinama.

“Ovakvim tvrdnjama Varhelyi se svrstava među one koji negiraju genocid i koji potpuno pogrešnim interpretiranjem sadržaja i suštine rezolucije zapravo nameću kolektivnu odgovornost srpskom narodu. Umjesto širenja velikosrpske propagande, Varhelyi bi se kao evropski komesar trebao posvetiti suzbijanju prakse negiranja genocida koja je pogubna po proces stvarnog pomirenja i trajne stabilizacije regiona, a samim time i po evropsku perspektivu država zapadnog Balkana” navodi SDA.

Poručuju da je Varhelyjev stav u suprotnosti i s tri rezolucije Evropskog parlamenta, u kojima se ističe činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, precizno navodeći odgovorne za taj zločin.

“Stoga Evropska komisija ima posebnu obavezu da se javno ogradi i osudi Varhelyjevo protivljenje usvajanju Rezolucije”, poručuju iz SDA.

Izvor: Agencije