Kuleba u Beogradu: Srbija vraća ambasadora u Kijev

Šef diplomatije Ukrajine Dmitro Kuleba sastao se danas u Vladi Srbije s premijerom Milošem Vučevićem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Razgovarali smo i o evropskom putu obje zemlje i potrebi uspostavljanja mira, objavio je Vučić (TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba sastao se u Vladi Srbije sa premijerom te zemlje Milošem Vučevićem, a nakon toga i sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, javlja Beta.

Vučević je na na Instagramu uz fotografiju napisao: “Sastao sam se danas sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.”

Sastanku Kulebe s Vučevićem u Vladi prisustvovao je i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Poslije razgovora Vučevića s ukrajinskim ministrom vlada je objavila saopćenje da je gostu iz Kijeva poručeno da je “Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice UN-a, uključujući i Ukrajinu”.

“Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim nivoima”, rekao je Vučević i, prema saopćenju vlade, zahvalio sagovorniku na tome što je istakao humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Vučić je najavio na Instagramu da će se ambasador Srbije, u kratkom periodu, vratiti na svoju dužnost u Kijev.

Naveo je da je s Kulebom “razmotreno i dogovoreno unapređenje bilateralnih odnosa”, uz želju da se uskoro organizira ekonomski forum privrednika dvije države.

“Razgovarali smo i o evropskom putu obe zemlje i potrebi uspostavljanja mira”, objavio je Vučić, dodavši kako je Kulebi “ukazao i na probleme s kojima se Srbija suočava, ponajpre na međunarodnom planu”, prenijela je Hina.

Dok je Vučić nešto poslije primio i prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku, Kuleba je razgovarao i sa predsjednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, o temama značajnim za bilateralne odnose.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine, razmijenjena su mišljenja o procesu eurointegracija dvije zemlje.

Brnabić je rekla da postoji obostrani interes za unapređenje parlamentarne saradnje između Srbije i Ukrajine i da će se nastaviti sa aktivnostima koje doprinose jačanju veza između dva parlamenta, prenijela je Beta.

Zelenska u Beogradu

Kuleba i supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska od jučer borave u posjeti Srbiji, što je prva posjeta ukrajinskih zvaničnika Beogradu od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Zelenska je u nedjelju u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić posjetila Biblioteku grada Beograda i Kalemegdan. U delegaciji Srbije bio je i ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište sa izložbom “Rimska dvorana”, kao i “Ukrajinsku policu”, kutak biblioteke s ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

“Vjerujem da će ukrajinsko nasljeđe još dugo biti ovdje da priča o ukrajinskoj kulturi i da stvara razumijevanje između naših zemalja”, objavila je Zelenska na društvenoj mreži X, uz fotografije i videozapise obilaska Kalemegdana i Biblioteke grada Beograda.

U zgradi Rektorata Zelenska je prisustvovala potpisivanju sporazuma o saradnji između univerziteta u Beogradu i Kijevu.

Prva posjeta ukrajinskih zvaničnika

Agencija AP piše da je to prva posjeta ukrajinskih zvaničnika Srbiji u čijoj vladi se nalazi nekoliko proruskih ministara, uključujući dvojicu koja su pod američkim sankcijama zbog veza s Rusijom.

Iako je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu, odbila se pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Moskve te umjesto toga zadržala svoje prijateljske odnose s Rusijom, dodaje AP.

Srbija je proglasila neutralnost u vezi s ratom u Ukrajini i njene vlasti stalno ponavljaju da ta zemlja ne šalje oružje nijednoj strani.

Odmah nakon razgovora s Kulebom u ponedjeljak, Vučević se sastao s ruskim ambasadorom u Srbiji te su obišli veliko postrojenje ruskog gasa koji se uvozi u tu državu.

Vučić se neformalno sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tri puta na marginama međunarodnih konferencija. Srbija je slala Ukrajini humanitarnu i finansijsku pomoć.

Vučić godinama tvrdi da Srbija prati “neutralnu” politiku, balansirajući između odnosa s Moskvom, Pekingom, Briselom i Washingtonom. Također, ponavlja da Srbija stoji čvrsto na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Prošle sedmice je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Beograd te su potpisani mnogi ugovori kako bi se izgradila još čvršća veza između dvije zemlje.

Izvor: Agencije