Švedska ministrica: BiH može u EU s prisustvom OHR-a i EUFOR-a

Ministrica evropskih poslova Švedske Jessika Roswall tokom službene posjete Sarajevu sastala se s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i članovima Predsjedništva BiH.

Jessika Roswel s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem (Hazim Aljović/Fena)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministricom evropskih poslova Švedske Jessikom Roswall, da je BiH od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja “i da smo šampioni tih procesa”, prenosi Fena.

Konaković je rekao da evropske integracije mogu riješiti većinu problema u zemlji, poput velikog opterećenja penzionih fondova zbog odlaska mladih, ali i pomoći kreirati ambijent koji će zadržati bh. građane u zemlji, a možda neke i potaći da se vrate.

Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi, uključujući usvajanje zakona o sudovima i zaštiti ličnih podataka te finalizirati priču o FRONTEX-u i nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU-a.

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Briselu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir.

Nije određeno koliko pregovori između službenog Brisela i Sarajeva mogu trajati, prije nego BiH pristupi Uniji.

Švedska, kao i neke druge zemlje, ponudile su Bosni i Hercegovini konkretnu pomoć u ispunjavanju preostalih obaveza za članstvo u EU.

Evropska opredijeljenost

“Cilj moje posjete je da poručim da treba nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum”, rekla je Roswall.

Naglasila je da brzina napretka BiH zavisi od nje same, a to se najviše odnosi na poboljšanje stanja u oblasti demokratije i vladavine prava.

“Pokazali ste opredijeljnost za svoj evropski put kroz nekoliko novih zakona. Iskoristili ste ovaj trenutak. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijaski smo najveći bilateralni donator”, rekla je Roswall.

Na pitanje medija može li BiH postati članica EU-a uz prisustvo OHR-a i trupa EUFOR-a, ona je odgovorila da može.

“Da, naravno. Kada smo dodijelili kandidatski status Bosni i Hercegovini u decembru 2022. i sada Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Prema različitim kriterijima morat ćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU-a”, rekla je Roswall.

Izvor: Agencije