BiH u ponedjeljak otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

Državno predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je pokretanje pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) na sjednici u četvrtak.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će se 12. februara 2024. sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, biti će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma, prenosi Fena.

“Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom”, saopćeno je iz te institucije.

Otvaranje pregovora

Državno predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je pokretanje pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) na sjednici u četvrtak, jedan od ključnih uvjeta za otvaranje pregovora s Evropskom unijom, što je tema koju je ranije blokirao čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst rekla je tokom posjete Sarajeva u srijedu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće što ih mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s EU, uključujući i pitanje sigurnosti granice i migracija.

Izvor: Agencije