Šef Frontexa: Zaustaviti migraciju je nemoguće

Ilegalna imigracija iz zapadne Afrike u zemlje Evropske unije u januaru je na godišnjem nivou povećana više od deset puta.

Frontex je prošle godine zabilježio 380.000 neregularnih prelazaka granica EU-a, što je najveći broj od 2016. godine (Reuters)

Ilegalna imigracija iz zapadne Afrike u zemlje Evropske unije povećana je više od deset puta na godišnjem nivou u januaru, a zaustavljanje migracija je nemoguće, saopštila je agencija Unije za granice Frontex.

Agencija je navela kako očekuje da će ove godine biti povećan priliv migranata u zemlje EU-a i ukazuje da je potpuno nemoguće zaustaviti kretanje ljudi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Britanska agencija navodi da je vidjela podatke Frontexa za januar koji pokazuju da je ruta preko Atlantskog okeana najprometnija za iregularne migracije u EU, što predstavlja gotovo polovinu od ukupno 14.000 dolazaka prošlog mjeseca.

Šef Frontexa Hans Leijtens rekao je da su migracije globalni fenomen i da se njime mora upravljati, ali je ocijenio da je nemoguće zaustaviti kretanje ljudi, kao i da je potrebno da EU pruži razvojnu i drugu pomoć zemljama iz kojih dolazi najveći broj migranata.

Mauritanija glavna polazna tačka

Leijtens je govorio u ime svoje kancelarije u Varšavi pred putovanje s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i španskim premijerom Pedrom Sanchezom u četvrtak u Mauritaniju na zapadu Afrike, koja je nedavno postala glavna polazna tačka migrantima za Evropu.

Frontex je prošle godine zabilježio 380.000 neregularnih prelazaka granica EU-a, što je najveći broj od 2016. godine.

To je bila još jedna godina uzastopnog rasta nakon najnižeg nivoa ilegalnih prelazaka granice tokom pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije