Predsjedništvo imenovalo Krišto za predsjednicu nove vlade BiH

Postupak imenovanja Vijeća ministara BiH trebao bi biti okončan u januaru 2023, što bi bilo rekordno brzo jer se na imenovanje sadašnjeg čekalo punih 14 mjeseci.

Na oktobarskim izborima Borjana Krišto bila je kandidat za članicu kolektivnoh predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no porazio je Željko Komšić (Pixsell)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su u četvrtak Borjanu Krišto iz HDZ BiH za novu predsjedateljicu Vijeća ministara s četvorogodišnjim mandatom.

Za nju su glasali bošnjački član državnog vrha Denis Bećirović i srpska članica Željka Cvijanović, a protiv je bio hrvatski član Željko Komšić.

“To je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom razdoblju”, kazao je Bećirović novinarima nakon sjednice.

Imenovanje Krišto mora u roku od 30 dana potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što dobije podršku u tom tijelu, Krišto će naknadno predložiti ministre čije imenovanje opet potvrđuje Zastupnički dom u roku od 35 dana.

Postupak imenovanja nove vlade trebao bi biti okončan u januaru 2023, što bi bilo rekordno brzo jer se na imenovanje sadašnje čekalo punih 14 mjeseci.

Borjana Krišto je bila zastupnica u Zastupničkom domu državnog parlamenta i predsjednica Federacije BiH.

Na oktobarskim izborima bila je kandidat za članicu kolektivnog predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no porazio je Komšić.

Izvor: Agencije