‘Osmorka’, HDZ BiH i SNSD potpisali ‘historijski’ sporazum

Radne grupe i stranački timovi će u idućim sedmicama raditi na detaljima tog sporazuma i prioritetima koje je potrebno provesti.

Sporazum je ranije najavljen kao 'historijski' i trebao bi promijeniti političku klimu u zemlji (Al Jazeera)

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu preddstavnici nekoliko stranaka i koalicijskih partnera.

Sporazum je ranije najavljen kao “historijski” i trebao bi promijeniti političku klimu u zemlji.

Dva i po mjeseca nakon općih izbora 2. oktobra potpise na dokument pod naslovom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-26” stavili su Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik, a uz tri stranke novu vlast činit će i njihovi koalicioni partneri.

Kako su pojasnili nakon potpisivanja, koalicijski sporazum u predstojećem će razdoblju biti dodatno razrađen kroz konkretni program, koji bi trebao biti temelj budućeg djelovanja vlasti na državnom nivou.

Dodik: Imamo razlike oko NATO-a

Čović je kazao kako je uvjeren da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti uspostavljeno ubrzo, vjerovatno do kraja godine, a naredne sedmice očekuje imenovanje mandatara te odmah potom i ministara.

“Istom ćemo dinamikom raditi na svim drugim pitanjima”, rekao je Čović, koji je siguran u snagu nove parlamentarne većine na državnom nivou.

Dodik je kazao kako je sve to rezultat “ozbiljnog napora partnera”, koji žele, unatoč razlikama, što prije uspostaviti efikasnu vlast.

Pri tome svi su pokazali fleksibilnost, nužnu da se postigne dogovor i da se radi na temelju sporazuma koji je potpisan u četvrtak i koji znači jasnu podršku evropskom putu, ali ne i članstvu u NATO-u, dodao je.

“Imamo razlike oko NATO-a, i to je jasno”, potvrdio je Dodik, koji se godinama odlučno protivi približavanju Bosne i Hercegovinbe punopravnom članstvu u Alijansi.

Nikšić je kazao kako su se novi koalicijski partneri fokusirali na ono oko čega se mogu dogovoriti, a razlike su odlučili ostaviti po strani, pri čemu svi misle kako je najvažnije rješavati socijalne i ekonomske probleme.

“Niko nije postavio bilo kakav uvjet za ovaj dogovor”, ustvrdio je čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

Politička blokada u Federaciji BiH

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine protekle je četiri godine bio u teškoj političkoj blokadi, a vlada u četverogodišnjem tehničkom mandatu, zbog neslaganja dugogodišnjih koalicionih partnera HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) oko više pitanja, među njima i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ta se kriza prenijela i na državni nivo, gdje su dvije stranke, također dio vladajuće koalicije, blokirale važne reforme koje bi zemlju pokrenule na putu kao članstvu u Evropsku uniju.

HDZ BiH i blok stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine (“Osmorka”) postigli su ranije dokument o programskoj saradnji, bez SDA, premda je pojedinačno osvojila najveći broj mandata.

Sporazum se prenio i na državni nivo sa SNSD-om.

Izvor: Al Jazeera