Vučić će od KFOR-a tražiti slanje Vojske Srbije na Kosovo

Nakon zahtjeva za članstvo u Vijeću Evrope, sada će [Kosovo] uz fanfare podnijeti i zahtjev za članstvo u EU, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić se obratio KFOR-u, iako zna, kako je rekao, da će mu zahtjev biti odbijen (Reuters)

Srbija će uputiti službeni zahtjev zapovjedniku KFOR-a za raspoređivanje njenih vojnih i policijskih snaga na Kosovu, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iako, kako kaže, zna da će taj zahtjev biti odbijen.

Vučić je u obraćanju naveo da je o daljnjim koracima u vezi sa situacijom na Kosovu razgovarao s premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, izvijestila je Al Jazeera.

Pred Beogradom su, tvrdi, novi pritisci, jer će Priština, kako kaže, aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji.

“To je veoma neprijatan događaj i predstavlja rušenje Vašingtonskog sporazuma. Posle zahteva za članstvo u Savetu Evrope, sada će uz fanfare podneti i zahtev za članstvo u EU”, rekao je Vučić.

Uputio pisma zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Tim povodom uputio je pisma predsjednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer u skladu sa članom 49. ugovora o EU, kako je istakao, prijem u Uniju mogu da traže samo suverene države, a ne one koje to nisu.

Vučić je precizirao da je lična pisma sa različitim sadržajem uputio liderima Grčke, Rumunije, Kipra, Slovačke i Španije u kojima ima svega nekoliko istih rečenica.

“Svima se zahvaljujem što pružaju Srbiji podršku u teritorijalnom integritetu, što obezbeđuje mir u regionu”, rekao je Vučić uz napomenu kako je to “zajednička borba na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN-a kao jedinih principa”.

Izrazio je očekivanje da će se ovih pet zemalja “principijelno izjasniti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije