Kamberi: Obaveza pjevanja himne u srpskim školama je sakrivanje iza nacionalizma

Narodni poslanik iz Bujanovca je u Skupštini Srbije poručio da himnu ‘Bože pravde’ kao svoju ne osjećaju ni mnogi Srbi, a kamoli Albanci ili neki drugi narodi od 22 koja žive u Srbiji.

Mi nemamo učenike za 'Bože pravde', a još manje Albanaca za to, poručio je Kamberi (Al Jazeera)

Šef poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” Šaip Kamberi protiv je uvođenja obaveznog intoniranja državne himne u školama na početku školske godine. Narodni poslanik iz Bujanovca je u Skupštini Srbije poručio da himnu Bože pravde kao svoju ne osećaju ni mnogi Srbi, a kamoli Albanci ili neki drugi narodi od 22 koja žive u Srbiji.

“U himni Srbije, u državi u kojoj žive 22 nacionalnosti, najviše od svih država regiona, Srbi i ‘srpstvo’ se pominju 15 puta, dok se deset puta Bog poziva da spasi, hrani i objedinjuje isključivo srpski svet i srpske zemlje. Dakle, himna Bože pravde nastala je na etnički čistom modelu. Zato je logično što ovu himnu ne osećaju nesrbi, ali ni mnogi progresivni Srbi”, rekao je Kamberi na sednici Skupštine u utorak.

Na dnevnom redu parlamenta ove nedelje su izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, među kojima je i uvođenje obaveznog intoniranja himne u školama.

Kamberi je ocenio da državna vlast do danas nije uspela da građanima Republike Srbije obezbedi privredu, blagostanje, pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje, prava, perspektivu i da zato priča o “srpskom svetu”, o ponosu i dostojanstvu srpskog naroda, o njegovoj istorijskoj slavi.

“Krijete se iza nacionalizma u ime patriotizma. Lakše vam je da svojim nacionalizmom indoktrinirate učenike nego da ostvarite njihove snove o kvalitetnom obrazovanju i životnoj perspektivi. Jedno je sigurno, zbog vas će svake godine sve manje biti učenika koji će pevati himnu, ne samo zato što je ne osećaju, već i zato što svakim danom sve više odlaze iz Srbije”, kaže Kamberi.

‘Sačuvajte škole od nacionalizma’

Dodao je da se radi o politici koja se zalaže “za asimilaciju nesrba u jednonacionalnoj Srbiji i za neintegraciju Srba u drugim neetničkim državama”.

Umesto da se pokrene inicijativa da se himna Jove Đorđevića pisana 1872. godine prilagodi modernoj Republici i učini prihvatljivom najvećem broju građana i entiteta, dodao je, učenici  se sada zakonski primoravaju na takvu isključivu himnu.

Na kraju je poručio da “mi nemamo učenike za Bože pravde, a još manje Albanaca za to”.

“Pozivam vas da glasate protiv zakona. Zbog učenika. Zbog demokratije. Zbog potrebe za savremenošću. Sačuvajte učenike od himni. Sačuvajte škole od nacionalizma. Obezbedite kvalitetno obrazovanje za dostojanstveno zapošljavanje. To je himna koja im treba”, zaključio je Kamberi.

Izvor: Al Jazeera