Mediji: Francuska za postepeniji pristup proširenju

Evropska unija, EU
Sastanak je trebao biti održan u Zagrebu, ali je zbog mjera uvedenih zbog korona virusa odlučeno da se održi videovezom (EPA)

Postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova Europske unije, ali i striktnija politika uvjetovanja i revirzibilnost procesa proširenja, četiri su principa na kojima se zasniva francuski prijedlog reforme politike proširenja, doznaje u petak agencija Tanjug u Bruxellesu.

Francuska je četiri dana pred ministarski sastanak Vijeća EU-a, zakazan za 19. studenog u Bruxellesu, zemljama članicama dostavila dokument koji sadrži prijedlog principa na kojima bi se trebala zasnivati nova metodologija politike proširenja.

Dokument u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da Francuska “nedvosmisleno pruža podršku europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana“.

Radio Slobodna Evropa je također imao uvid u takozvani “non-paper” dokument u kojem se navodi da su “prespore” duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije, potrebne za buduće pristupanje Evropskoj uniji, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima za članstvo, prenosi agencija Beta.

“Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, uzimajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gde je to prikladno”, stoji u dokumentu.

Navodi se da su “bliže veze s EU jedini put da zemlje regije izgrade, odnosno konsolidiraju svoje države na temeljima vladavine prava, da nastave ekonomski i društveni razvoj, da mladima osiguraju budućnost i promoviraju politiku proširenja”.

“Obnovljen princip pristupanja proizilazi iz neophodnosti da se podrže zemlje Zapadnog Balkana u reformama neophodnim da bi se u potpunosti uskladile s vladavinom prava i općim EU standardima”, stoji u francuskom dokumentu.

Određena ‘prava’ za zemlje kandidate

Prvi francuski prijedlog utemeljen je na principu postepenog pristupanja EU-u.

Pored postepene implementacije obveza koje proizilaze iz članstva u EU-u, zemlje kandidati bi trebale dobiti i određana “prava”.

Jedno od njih se odnosi na povećano financiranje kako kroz pretpristupne fondove, tako i kroz pristup fondovima namijenjenim za zemlje članice.

“Zemlje kandidati bi tako mogli da dobijaju sredstva iz EU strukturnih fondova postepeno ovisno o stupnju pristupanja i provođenja reformi”, navodi se u francuskom dokumentu.

Time bi i građani regije mogli konkretnije vidjeti koristi od pristupnja EU-u i prije ulaska u punopravno članstvo.

Francuzi se i u ovom dokumentu zalažu za tzv, reverziblinost procesa proširnja, odnosno za princip sankcioniranja zemalja koje nazaduju na putu pristupanja.

Izvori iz Vijeća EU-a kažu za Tanjug kako se očekuje da ministri općih polova EU-a (GAC) na sastanku 19. studenog kao posljednju točku dnevnog reda razmotre situaciju u području politike proširenja i pristupnog procesa, ali da se ne očekuje i definiranje konkretnih zaključaka Vijeća EU-a.

Definiranje radnog i vremenskog okvira

“Ne znamo koliko ćemo moći biti konkretni, ali svakako želimo poslati pozitivnu poruku”, poručuju iz Vijeća.

Navodi se da će ministarska rasprava u utorak biti usmjerena u prvom redu na “definiranje radnog i vremenskog okvira” kada je u pitanju rad na politici proširenja EU-a.

Iz finskog predsjedavanja Vijećem EU-a podsjećaju kako je u pitanju “tranzicijski” trenutak za EU institucije i da se tek čeka formiranje nove Europske komisije koja bi trebala, ukoliko bude zahtjeva od zemalja članica, izradi novu metodologiju politike proširenja.

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da će se lideri EU-a “konkretnije” vratiti pitanju politike proširenja, u Vijeću EU-u smatraju da to neće biti prije Europskog summita iduće godine.

“Prethodno se moraju konkretno utvrditi i dogovoriti neki elementi politike proširenja, kako opet ne bi došli u ‘slijepu ulicu’ neslaganja, što je bio slučaj u listopadu, navode izvori iz Vijeća.

Dodaje se i da u EU više “ne žele vidjeti blokadu”, već da je sve što se radi priprema za deblokiranje procesa pristupanja, konkretizacija i uspostavljanje konsenzusa o politici proširenja među zemaljma članicama, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije