Grabar-Kitarović u Kataru ugovara ekonomsku saradnju

Grabar-Kitarović: Katar još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba (Ured predsjednice RH)
Grabar-Kitarović: Katar još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba (Ured predsjednice RH)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u nedjelju sa šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, emirom Katara.

Grabar-Kitarović u Dohi je upozorila kako će Hrvatsku će zaobići važni energetski putovi ako uskoro ne počne graditi LNG terminal na Krku.

Katarski emir već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom.

“Ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putevi. Mi se jednostavno moramo uključiti i početi raditi na izgradnji infrastrukture”, rekla je novinarima predsjednica Hrvatske, koja boravi u posjetu Kataru, kako prenosi Hina.

Taj bogati zaljevski emirat ima treće najveće svjetske zalihe plina, a nedavno je otvoren Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Prostori za saradnju

O LNG-u na Krku govori se već godinama, no još nije ni počela gradnja plutajućeg terminala koji bi, prema planu Vlade u Zagrebu, trebao biti potpuno operativan 2019.

Prema riječima Grabar-Kitarović, Katar je još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU-a kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji.

“To je jedno od područja na kojem možemo napraviti dosta posla u Kataru, ali i u drugim zaljevskim državama”, rekla je predsjednica.

Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, sto je Kataru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti  akrobatske zrakoplovne skupine “Krila Oluje” treniraju katarske vojne pilote.

Katarcima se nude i borbena vozila Patrije, tenkovi M-84 Đure Đakovića te oružje i vojna oprema tvrtki HS produkt, Crosco, Šestan i DOK-ING.

No, visoki hrvatski vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, upozorava da su suočeni sa žestokom zapadnom konkurencijom, američkim i britanskim oružjem, kojim je najvećim dijelom opremljena katarska vojska.

“Patrije i tenkove bit će teško prodati, no svaka puška, pištolj ili kaciga je veliki uspjeh”, rekao je.

Katar za vojsku od 13.000 vojnika godisnje izdvaja oko četiri milijarde dolara, a Hrvatska oko 600 milijuna dolara za 15.000 pripadnika svojih oruzanih snaga.

Stižu Podravkini proizvodi

No, na katarskim policama će se sigurno naći Podravkini proizvodi, nakon što je ta prehrambena tvrtka s trećim najvećim trgovačkim lancem potpisala ugovor vrijedan oko 300.000 dolara.

S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovica, Končara, Crosca, Jadranka Hotela, Klimaopreme, Baric i partnera, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.

Za poslovanje u Kataru najvažniji je “blagoslov” emira, kažu hrvatski poslovni ljudi, koji pozitivnim znakom smatraju što su hrvatsko izaslanstvo u subotu i nedjelju primili najviši članovi kraljevske obitelji.

Osim sastanka s emirom u njegovoj palači u Dohi, hrvatsku predsjednicu privatno je primio njegov otac, bivši emir Hamad bin Khalifa Al Thani, koji je zbog toga prekinuo odmor u Rimu, te njegova supruga, šeika Mozah.

Nacionalna vizija 2030, donesena 2008. godine, predviđa da izdašne prihode od prodaje energenata Katar uloži u transformaciju u modernu ekonomiju utemeljenu na znanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO