Ispunjeni uslovi za izručenje Sefića BiH

Sefić ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu u Novom Sadu u roku od tri dana (Arhiva)

Viši sud u Novom Sadu odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje Bosni i Hercegovini Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu 10. oktobra uvečer usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

On je tada pobjegao, nakon čega je uhapšen u Srbiji.

Odluku je donijelo Krivično vanpretresno vijeće Suda sastavljeno od troje sudija, navodi se u saopćenju novosadskog Višeg suda.

Sefić ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu u Novom Sadu u roku od tri dana.

Ekstradicioni pritvor do dva mjeseca

Konačnu odluku o izručenju BiH donijet će ministrica pravde Srbije Nela Kuburović.

“U konkretnom slučaju, ispunjeni su svi uvjeti za izručenje o kojima odluku donosi nadležni pravosudni organ, dok će konačnu odluku o izručenju donijeti, odnosno dati mišljenje, ministar nadležan za pravosuđe nakon što odluka vanpretresnog vijeća postane pravnosnažna“, kazala je Feni glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Zamolnica BiH za izručenje Sefića proslijeđena je Srbiji sredinom oktobra.

Sefić je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

Bh. organi vode postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela.

Prilikom saslušanja kod sudije za prethodni postupak, Sefić ranije nije prihvatio pojednostavljeni postupak ekstradicije, odnosno opredijelio se za redovan postupak ekstradicije.

Izvor: Agencije