Oriću određen ekstradicioni pritvor do 14 dana

Ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću je u Švicarskoj određen ekstradicioni pritvor od 14 dana, nakon što je uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine, potvrdilo je švicarsko Ministarstvo pravde.

Orić se trenutno nalazi u pritvoru u očekivanju ekstradicije, koju će pokušati da ospori.

Prethodno je saslušan u Javnom tužilaštvu ženevskog kantona, gdje su mu tužioci predočili nalog za hapšenje u kojem se tereti za zločine počinjene u Zalazju 12. jula 1992. godine. 

Orić je pred tužiocem rekao da će osporiti sve zahtjeve za njegovo izručenje Srbiji po čijem je nalogu uhapšen, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

“Ovo je za švajcarsko pravosuđe slučaj od međunarodnog značaja i prate ga sa punom pažnjom. Oni ne mogu da otkriju gde se nalazi Naser Orić, a to je u skladu sa zakonom i u svrhu bezbednosti. Omogućeno mu je da ga posete advokati i članovi najuže porodice”, javio je Goranović.

Objasnio je i kako postoje dvije radnje koje teku paralelno – Srbija je dobila rok od 18 dana da podnese zahtjev za ekstradiciju, dok Orić ima pravo da podnese žalbu na pritvor.

Salihović će tražiti ustupanje predmeta

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, govoreći o jučerašnjem hapšenju Orića, kazao je da je “i njega to iznenadilo”.

“Mi imamo jedan predmet koji je u fazi prijave, za ovo nismo znali. Znači, mi ćemo razgovarati sa gospodinom [Vladimirom] Vukčevićem [tužiteljem Srbije za ratne zločine], vidjet ćemo i tražit ćemo da se predmet ustupi BiH, da se vodi ovdje suđenje”, poručio je Salihović.

Kazao je kako očekuje “da se postupak vodi ovdje”, prenosi Anadolija.

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, rekao je u vezi sa Orićevim hapšenjem, da neki izvori mogu tvrditi da je potjernica protiv njega već ukinuta.

“To tvrde neki izvori. Ne znam kakva su to hapšenja po ukinutim poternicama. To mi nije jasno”, rekao je Vukčević, koji nije želio da govori o mogućnosti da Orić bude prebačen u Srbiju.

Vidović: Nema novih informacija

Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića, izjavila je u četvrtak Feni da nema novih informacija o tom hapšenju, niti se čula s Orićem.
Potvrdila je da se Orić nije javio ni porodici, s kojom je ona u kontaktu.
Dodala je da će švicarski advokat biti Oriću na raspolaganju, kako bi se uradile zakonske procedure potrebne za ovakve slučajeve.
Prema saznanjima Vasvije Vidović, Orić je uhapšen prema potjernici iz 2014. godine, koja je trebala biti povučena nakon što je Bosna i Hercegovina protestirala zbog nje kod Interpola.
Upućen je protest iz Bosne i Hercegovine na tu potjernicu, koju je raspisala Srbija, a kada jedna država to učini, potjernica se povlači i po njoj se uhapšeni ne može izručiti državi koja ga potražuje.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz naglasio je da Tribunal podržava svaku inicijativu koja ide u smjeru pružanja podrške žrtvama i preživjelima.

“Vjerujem da će švicarske vlasti uraditi svoj posao kako treba uzimajući u obzir validnost potjernice, ali i pitanje principa da niko zbog istih optužbi ne može biti dva puta osuđivan. Ako je riječ o potjernici koja je ista kao i optužba u Hagu, očigledno će sudski organi imati to u vidu”, ocijenio je Brammertz.

Povlačenje potjernice

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe.

Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

Iz Interpola BiH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Naser Orić uhapšen je u srijedu u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Hamdija Fejzić, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, koji je putovao zajedno sa Orićem u Švicarsku, kazao je za Al Jazeeru da su ih zaustavili na švicarskoj granici.

“Predali smo pasoše i odmah su nas prozvali u posebne prostorije gdje su nas tri i po sata maltretirali. Sve moguće provjere smo prošli i na kraju su saopštili da Naser Orić ne može nastaviti putovanje zato što postoji crvena potjernica iz Beograda za njim”, kazao je Fejzić.

Fejzić je rekao da su on, Orić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, krenuli u Ženevu na obilježavanje 20-godišnjice genocida u Srebrenici, jer su dobili više poziva udruženja Podrinjaca u tom gradu. Danas su trebali biti i na sastanku kod gradonačelnice Ženeve.

‘Gruba policija’

“Prošli smo Sloveniju, Italiju, Francusku i na samoj kapiji Ženeve, gdje smo se sutra trebali sastati sa gradonačelnicom tog grada, dočekali su nas poprilično grubi policajci kada smo došli do granice. Rekli su nam da izađemo iz vozila, prvo Orić pa onda mi. Ja sam doslovno odveden u te neke karantine, to su male prostorije. Morali smo se svlačiti nagi, kako bi pregledali naše intimne dijelove tijela”, rekao je u srijedu Duraković za Al Jazeeru.

Dodao je da su na poziv bošnjačke zajednice u Ženevi trebali boraviti kao zvanice iz BiH.

Kako je naveo, bili su zadržani više od tri sata.

“Ja sam im rekao da sam načelnik Srebrenice, koja obilježava godišnjicu genocida i da iz to razloga dolazimo u Ženevu. Oni to nisu uvažavali nego su grubo vršili pretres nad nama.”

Orić je, kako je rekao, zadržan još sat i po nakon njih, a kada su se vratili da provjere šta se dešava s njim, policija im, kaže, nije htjela dati informacije.

“U tom momentu je druga policija izvodila Orića sa lisicama na rukama. On se okrenuo i rekao ‘Vidi, uhapšen sam’, što je mene dodatno šokiralo. Rekli su nam da je riječ o crvenoj potjernici Interpola iz Beograda, da će tužilaštvo raditi na tome i da Orića može izručiti Srbiji, što me iziritiralo pa sam pozvao Bakira Izetbegovića, kako bi zvanične institucije BiH reagirale i otkrile šta je posrijedi.”

‘Zabrinuti Bošnjaci’

Duraković je kazao i da je hiljade građana bošnjačke nacionalnosti koje su ih trebala dočekati vrlo zabrinute.

Vasvija Vidović, pravna zastupnica Nasera Orića, kazala je u srijedu za Al Jazeeru da nije imala kontakt s njim nakon hapšenja, a dodala je kako s njim nisu razgovarali ni članovi porodice.

Potvrdila je da je angažirala advokata u Švicarskoj posredstvom kojeg će tužilaštvu te zemlje dostaviti potvrdu da je Interpol uklonio crvenu potjernicu za Orićem.

“Ministarstvo pravde BiH, a i ja kao branilac Nasera Orića, smo izviješteni da je Interpol izvršio brisanje te potjernice. Ono što postoji kao mogućnost jeste da su možda švicarske vlasti ili neki dijelovi te vlasti jednostavno načinili administrativnu grešku i propustili da brišu potjernicu iz sistema”, kazala je.

Međutim, dodala je da postoji i mogućnost “da su srpske vlasti nakon brisanja te potjernice i nakon protesta, ponovo izdale potjernicu, što svakako ne bi bilo u redu i bilo bi suprotno jednoj normalnoj diplomatskoj komunikaciji između država”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO