Srbija bez naplate duga vojnoj industriji

Poreska uprava Srbije, zbog naloga Ministarstva odbrane, ne može da naplati dug nekim od najvećih poreskih dužnika – preduzećima vojne industrije, potvrdili su za Al Jazeeru u Poreskoj upravi, navodeći da je Vlada na njih izvršila pritisak.

Namjenska industrija najviše duguje državi za poreze i doprinose, uprkos činjenici da godišnje izvezu opreme u vrijednosti od 700 miliona eura i da je, uz maline i softver, odbrambena industrija svrstana u najveće izvozne potencijale Srbije.

Iako se godišnji izvoz vojne opreme broji u stotinama miliona eura, ta industrija za sobom vuče i dugove, pa najmanje 120 miliona eura duguju državi na ime poreza i doprinosa. Ipak, Poreska uprava taj dug ne može da naplati.

„Kad smo to pokušavali naplatiti, razni pritisci sa raznih strana su vršeni na Poresku upravu. Svi ministri odbrane su pisali dopise i imamo dokaze da se nad preduzećima iz odbrambene industrije ne radi prinudna naplata i da će ti dugovi biti rešeni u nekim postupcima“, žali se Rada Kostić, pomoćnica direktora Poreske uprave.

Na spisku 100 najvećih poreskih dužnika, u prvih pet su preduzeća odbrambene industrije, pa državi najviše duguje Zastava oružje – 62 miliona eura, zatim Sloboda iz Čačka – 22 miliona, Krušik iz Valjeva – 20 i Namenska iz Trstenika – 16 miliona eura.

Decenijski dugovi

„Najveći deo duga tih preduzeća star je 10 i više godine. U poslednjih nekoliko godina te kompanije redovno izmiruju obaveze, ali se zbog načina obračuna, sredstva koja se sada uplaćuju koriste za namirivanje starog duga“, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Zbog dugova je Vlada donijela uredbu kojom se, i pored duga zdravstvenom osiguranju, dozvoljava ovjera knjižica radnicima u vojnoj industriji.

„Kad to ne sanirate dugo vremena, onda ste konstantno u jednom stanju da ne možete da zakrpite rupe i da vam dugovi stalno rastu“, upozorava ministar privrede Saša Radulović.

Najveći dužnik – Zastava oružje prošle godine izvezla je municiju i oružje u vrijednosti 42 miliona eura,  čačanska Sloboda ugovorila je posao vrijedan 172 miliona eura, a valjevski Krušik u Irak i zemlje NATO-saveza prodao granate vrijedne 30 miliona eura.

Njihove dugove država planira da podmiri konverzijom potraživanja u kapital preduzeća.

„Poreska uprava će izgubiti deo potraživanja pošto niko neće naplatiti 100 odsto i to je cena neodgovornog ponašanja“, dodaje ministar Radulović.

„Po zakonu se ne može raditi konverzija za doprinose, a kod njih je u većini dug po osnovu doprinosa. Neko te doprinose mora da plati – da li će to da bude budžet ili odakle će se naći pare da se radnicima poveže staž. Po tom osnovu da se dug po osnovu doprinosa pokrije može da se ide u konverziju i može država da se knjiži i podržavi ali to su i dalje preduzeća koja imaju većinski državni kapital“, objašnjava Rada Kostić iz Poreske uprave.

Ukupni dug preduzeća u Srbiji za neplaćene poreze i doprinose iznosi 500 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera