Michel odgodio put u Crnu Goru kako ne bi bio zasjenjen ‘najnovijim razvojem događaja’

Predsjednik Evropskog vijeća odgodio je dolazak u Podgoricu nakon što je Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (REUTERS/Yves Herman)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odgodio je najavljenu posjetu Crnoj Gori za kasnije kako razgovori s ključnim sagovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni “najnovijim razvojem događaja”, rekao je Hini u ponedjeljak dužnosnik EU-a.

“Predsjednik Michel odgodio je svoju posjetu Crnoj Gori, planiranu 2. i 3. jula za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je dužnosnik EU-a na upit je li razlog odgode usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u Crnogorskom parlamentu.

Isti dužnosnik navodi da “dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa”.

Također, kaže da je Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja EU-u i važan partner u regiji i da EU želi vidjeti napredak zemlje, za što je “ključna fokusiranost na reforme povezane s EU-om”.

“Nakon značajne međuvladine konferencije i pozitivne ocjene ispunjavanja prelaznih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, važno je u svim aspektima ostati na putu prema EU”, rekao je zvaničnik EU-a.

Michel je u nedjelju na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da su se dogovorili o sastanku u utorak u Briselu.

“Važno je ostati fokusiran na put prema Evropskoj uniji”, poručio je Michel.

Vučićevo ‘kukavičje jaje’

Prošle sedmice u Briselu je održana međuvladina konferencija o pristupanju, na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime dobija priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga Crnogorski palament je usvojio Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Za rezoluciju je od ukupno 81 zastupnika u Crnogorskom parlamentu glasao 41 zastupnik vladajuće koalicije, jedan je bio protiv, a opozicija je napustila dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Andrija Nikolić iz opozicijske Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti imaju li moralno pravo oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude, predlože ovakvu rezoluciju.

“Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom. Odgovornost za ovo ne snosi Andrija Mandić (predsjednik Skupštine i čelnik prosrpske desnice), već premijer Milojko Spajić i njegova partija, koji sebe nazivaju proevropskim”, rekao je Nikolić.

Podsjetio je da Vučić nije dopustio da se slična rezolucija usvoji u Parlamentu Srbije kako se ne bi zaustavio evropski put te zemlje.

Izvor: Agencije