Zvaničnik: Rusija na ratište u Ukrajinu poslala oko 10.000 imigranata

Sigurnosne snage su proteklih mjeseci izvršile racije u preduzećima s migrantskim radnicima, uglavnom iz postsovjetskih zemalja u srednjoj Aziji.

Rusija je dosad regrutovala 10.000 svojih naturaliziranih državljana i poslala ih da se bore u ratu u Ukrajini (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Rusija je dosad regrutovala 10.000 svojih naturaliziranih državljana i poslala ih da se bore u njenom ratu u Ukrajini, rekao je viši zvaničnik u četvrtak, javlja Hina.

“Već smo ulovili više od 30.000 (imigranata) koji su dobili državljanstvo, a nisu se htjeli prijaviti za vojnu službu te smo otprilike 10.000 njih poslali u zonu posebne vojne operacije”, rekao je šef Ruske istražne komisije Aleksandr Bastrikin u Sankt Peterburgu.

Bastrikin je studirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i smatra se bliskim saradnikom šefa Kremlja.

Racije u preduzećima s migrantskim radnicima

Primarna zadaća regrutovanih muškaraca je kopanje rovova i izgradnja odbrambenih položaja, prema riječima Bastrikin.

“Za to vam trebaju stvarno snažne ruke”, kazao je.

Sigurnosne snage su proteklih mjeseci izvršile racije u preduzećima s migrantskim radnicima, uglavnom iz postsovjetskih zemalja u srednjoj Aziji.

Oni koji su već dobili ruske pasoše često se regrutiraju nasilu, objavili su ruski mediji.

Drugima se obećava jednostavniji postupak dobijanja državljanstva ako budu otišli na ratište.

Prema riječima Putina, ukupno 700.000 ruskih vojnika se trenutno nalazi u Ukrajini. Neki od njih su regrutovani tokom djelomične mobilizacije u jesen 2022.

Budući da mjera nije bila popularna, Kremlj želi izbjeći dalje valove mobilizacije i pronaći druge načine da nadoknadi teške gubitke na ratištu.

Izvor: Agencije