Biden na debati ima priliku pokazati da je sposoban voditi zemlju

Snažan dojam Bidena na debati mogao bi pomoći neutralizovati zabrinutosti glasača, dok bi slaba izvedba mogla usporiti prikupljanje sredstava za kampanju i pogurati Trumpa dalje u anketama.

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike (Andrew Harnik/AP)

Tokom 90 minuta u četvrtak navečer američki predsjednik Joe Biden imat će priliku pokazati skeptičnim Amerikancima da je u 81. godini sposoban nositi se s izazovima još jednog četverogodišnjeg mandata, kada se u debati suoči s republikancem Donaldom Trumpom, piše Reuters, prenosi Hina.

Snažan dojam mogao bi pomoći neutralizovati te zabrinutosti i usmjeriti pažnju birača na politička pitanja. Slaba izvedba mogla bi usporiti prikupljanje sredstava za kampanju i pogurati Trumpa dalje u anketama.

Obojica su pod lupom zbog starosti i izdržljivosti. Trump ima 78 godina i tokom kampanje davao je neobične izjave i izgovarao čudne rečenice.

Biden ima ukočen hod, pravi verbalne omaške i ima oscilirajuće javne nastupe, od solidno održanih govora do mrmljajućih komentara u istom danu.

Mentalna sposobnost ključna za neodlučne birače

Nedavna anketa Reuters-Ipsosa pokazala je da je mentalna sposobnost jedno od ključnih pitanja za neodlučne birače uoči izbora 5. novembra, a više ih brine Biden.

Druga anketa Reuters-Ipsosa ove godine pokazala je da 78 posto ispitanika – uključujući 71 posto demokrata – smatra da je Biden prestar za dužnost. Za Trumpa je isto reklo 53 posto.

Bidenova dob nemilosrdno je na meti političkih protivnika i konzervativnih medija, koji su koristili gomilu stvarnih, lažnih, montiranih videoisječaka s ciljem da ga prikažu kao nestabilnog.

Bijela kuća i Bidenova kampanja s ograničenim uspjehom odgovarale su na to.

Biden se svakog dana priprema satima

Svjestan da bi ova debata mogla biti odlučujući trenutak za njegovu kampanju, Biden je gotovo sedmicu dana na pripremama s vrhunskim savjetnicima u odmaralištu Camp David u planinama zapadnog Marylanda, gdje ostaje do odlaska u Atlantu na dan debate.

Cilj je pokazati američkim biračima mudrog i postojanog vođu s uspjesima u mandatu, za razliku od Trumpovog često haotičnog predsjedničkog mandata te istaknuti razlike u pravima na pobačaj, demokratskim normama i fiskalnoj politici.

Da bi to učinio, Biden svaki dan provodi sate pripremajući se, a istovremeno održava svoje uobičajene dnevne sigurnosne brifinge.

Mnogi su demokrati zabrinuti koliko će Biden dobro proći jer su ulozi tako visoki.

Debata u studiju bez publike

“To (pitanje dobi) očito predstavlja izazov i prepreku za Bidena”, rekao je demokrat blizak Bijeloj kući. “Mislim da se uvijek radi o tome, projicira li on snagu i samopouzdanje? Mislim da samo mora pokazati da kontroliše stvari i da je siguran na sceni, i mislim da će to učiniti.”

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike. Biden i Trump ne smiju donijeti unaprijed napisane bilješke na scenu.

John Morgan, advokat iz Floride i Bidenov donator, rekao je da bi želio vidjeti da se Biden pozabavi pitanjem dobi odmah na početku debate.

Biden bi trebao “razgovarati o svojoj fizičkoj i mentalnoj sposobnosti u poređenju s drugim. Trebao bi izazvati Trumpa na vožnju sobnim biciklom i pustiti zemlju da vidi ko je spremniji i jači. Ne šalim se”, rekao je Morgan.

‘Ne mora mu nužno pomoći’

Bidenov tim izgradio je kampanju usmjerenu na zaštitu predsjednika, pa njegovi pomoćnici sada hodaju uz njega do helikoptera kako bi skrenuli pažnju s njegovog sporog hoda.

Nosi udobne cipele s mekim đonom i sada se ukrcava na Air Force One kraćim stepenicama, kako bi smanjio mogućnost pogrešnog koraka pred kamerama.

“Sve te stvari koje rade… možda umanjuju vizualni rizik, (ali) ne moraju mu nužno pomoći”, rekao je bivši zvaničnik. “Doprinose dojmu pretjerivanja zbog kojeg izgleda slabiji nego što zapravo jest.”

Demokratski kritičari kažu da bi Biden trebao provoditi više vremena u kontaktu s javnošću i medijima kako bi izoštrio svoj imidž i ublažio zabrinutost zbog starosti.

Njegovi saveznici kažu da godine nisu problem.

“Ovi izbori nisu o godinama. Joe i onaj drugi otprilike su istih godina. Ovi izbori su o karakteru, mudrosti i sposobnostima”, rekla je prva dama Jill Biden na događaju u Philadelphiji u ponedjeljak.

Gust raspored i radno opterećenje

Bidenov raspored i radno opterećenje ostaju gusti.

Analiza Boston Globea o Bidenovim putovanjima 2023. pokazala je da je ono bilo u rangu s Barackom Obamom i Trumpom tokom njihove treće godine na vlasti. Biden je 2023. posjetio 29 različitih saveznih država, u poređenju s 30 država za Trumpa i 31 državom za Obamu, navodi se.

Do sada se u 2024. Biden zaustavio u 21 saveznoj državi barem jednom, prema statistici koju je prikupio bivši dopisnik CBS News iz Bijele kuće Mark Knoller.

Ranije ovog mjeseca obavio je uzastopna putovanja u Evropu, prisustvovao proslavi godišnjice Dana D u Francuskoj i samitu G7 u Italiji.

Izvor: Agencije