Biden i Trump suočavaju se u dugo očekivanoj debati

Oba kandidata ulaze u debatu sa političkim ranjivostima koje predstavljaju mješavinu rizika i prilika.

Debata će biti bez publike, a nijedan kandidat ne smije donijeti pripremljene bilješke ili rekvizite, no imat će papir i olovku (REUTERS/Marco Bello)

Demokratski predsjednik Joe Biden i njegov republikanski prethodnik Donald Trump, dvojica najstarijih kandidata za američkog lidera u historiji, suočavaju se u četvrtak u dugo očekivanoj debati.

Devedeset minuta dugo televizijsko suočavanje emitirat će se na CNN-u u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u tri sata iza ponoći po srednjoevropskom, a očekuje se da će privući ogromnu publiku.

Rekordnih 84 miliona ljudi gledalo je prvu Trumpovu debatu protiv Hillary Clinton 2016.

Oba kandidata ulaze u debatu sa političkim ranjivostima koje predstavljaju mješavinu rizika i prilika.

Duboka polarizacija

Suočavanje se odvija znatno ranije nego što je to uobičajeno, više od četiri mjeseca prije izbora 5. novembra, te u vrijeme kada predizborne ankete predviđaju mrtvu utrku, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Dvojac će se suočiti usred duboke polarizacije u zemlji i zabrinutosti glasača zbog stanja američke politike. Dvije trećine birača je u anketi Reutersa i Ipsosa u maju reklo da se brinu da bi moglo doći do nasilja nakon izbora, gotovo četiri godine nakon što su Trumpove pristalice upale u Capitol.

Sedamdesetosmogodišnji Trump će u suočavanju sudjelovati kao kriminalac kojem i dalje prijete tri krivične optužnice, uključujući optužbe vezane za njegov pokušaj da poništi ishod izbora 2020. Bivši predsjednik Trump, koji je spomenuo da bi mogao kazniti svoje političke protivnike bude li izabran, trebat će neodlučnim glasačima pokazati da ne predstavlja smrtnu prijetnju za demokratiju, kao što to tvrdi Biden.

Osamdesetjednogodišnji Biden je pod intenzivnim pritiskom da izbjegne govorne greške i da ponudi snažan nastup na debati nakon višemjesečnih tvrdnji republikanaca o slabljenju njegovih mentalnih sposobnosti zbog starenja.

Nijedan od njih nema puno prostora za greške, koje će protivnički štab vjerovatno iskoristiti kao dokaz za kognitivni pad.

Ni Biden ni Trump nisu popularni

Aaron Kall, profesor sa Univerziteta u Michiganu i stručnjak za predsjedničke debate, rekao je da “bi ova mogla biti najočekivanija i najvažnija” ikada s obzirom na tijesnu utrku, duboku političku polarizaciju u zemlji i potencijal za gafove koji će se dugo pamtiti.

Naročito za Bidena, rekao je Kall, trenutak zbunjenosti ili zaboravnosti mogao bi izazvati “beskrajne cikluse vijesti” o njegovoj dobi i potaknuti spekulacije o mogućoj zamjeni uoči nacionalne konvencije demokrata u augustu.

Dok ankete na nacionalnom nivou predviđaju tijesnu utrku, Trump vodi u većini ključnih saveznih država (takozvane “swing states”, a Biden je nedavno izgubio finansijsku prednost nakon što je Trump osuđen u vezi sa plaćanjem zvijezdi filmova za odrasle za šutnju prije izbora 2016.

Ni Biden ni Trump nisu popularni, a mnogi Amerikanci su i dalje duboko neodlučni. Oko petine glasača je reklo da nije odabralo kandidata, da su skloni kandidatu treće stranke ili da možda neće niti glasati, prema posljednjoj anketi Reutersa i Ipsosa.

Biden i Trump se nisu potrudili prikriti svoju uzajamnu odbojnost. Tokom njihove prve debate 2020, Trump je agresivno prekidao Bidena, što je odbilo mnoge glasače.

CNN će pokušati izbjeći prekidanje tako što će utišati mikrofone kandidata kada neće biti na redu da govore.

Debata će također biti bez publike, a nijedan kandidat ne smije donijeti pripremljene bilješke ili rekvizite, no imat će papir i olovku.

Drugo i posljednje predizborno suočavanje predviđeno je u septembru.

Izvor: Agencije