SAD, J. Koreja i Japan osudili produbljivanje vojne saradnje Rusije i Sjeverne Koreje

Navodi se da obaveze SAD-a u odbrani Južne Koreje i Japana ostaju snažne kao i da Washington, Seul i Tokio ponovno potvrđuju da put dijaloga ostaje otvoren.

Tri zemlje su istakle da unapređenje partnerstva Rusije i Sjeverne Koreje tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu 19. juna izaziva veliku zabrinutost (Sputnik/Kristina Kormilitsyna/Kremlin via REUTERS)

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ugrožavaju stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji i Evropi, saopćio je State Department.

U saopštenju se ističe da se to navodi u zajedničkoj izjavi zvaničnika tri zemlje nakon njihovog telefonskog razgovora o nedavnim dešavanjima na relaciji Rusija – Sjeverna Koreja, prenosi Tanjug.

Telefonski su razgovarali američka viša zvaničnica za Sjevernu Koreju Jung Pak, zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje za strategiju i obavještajne poslove Cho Koo-rae i pomoćnik ministra vanjskih poslova Japana za azijska i okeanska pitanja Namazu Hiroyuki.

‘Velika zabrinutost’

Troje zvaničnika istaklo je da unapređenje partnerstva Rusije i Sjeverne Koreje tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu 19. juna izaziva veliku zabrinutost zbog toga što, kako je ocijenjeno, ugrožava održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i produžava patnje naroda Ukrajine dok brani svoju slobodu i nezavisnost.

“SAD, Južna Koreja i Japan ponovno potvrđuju svoju namjeru da dodatno ojačaju diplomatsku i sigurnosnu saradnju kako bi se suprotstavili prijetnjama koje Sjeverna Koreja predstavlja po regionalnu i globalnu sigurnost i kako bi spriječili eskalaciju situacije”, ističe se u izjavi.

Navodi se da obaveze SAD-a u odbrani Južne Koreje i Japana ostaju snažne, kao i da Washington, Seul i Tokio ponovno potvrđuju da put dijaloga ostaje otvoren i pozivaju Sjevernu Koreju da prekine provokacije i vrati se pregovorima.

Izvor: Agencije