SAD: Putinove izjave o slanju oružja Sjevernoj Koreji vrlo zabrinjavajuće

Pakt koji su u srijedu potpisali Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obavezuje obje strane da odmah pruže vojnu pomoć u slučaju oružane agresije protiv jedne od njih. 

Nakon ovosedmične posjete Sjevernoj Koreji, ruski je predsjednik sugerisao da bi opskrba oružjem te zemlje bila odgovor na naoružavanje Ukrajine od zapadnih zemalja (Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

Izjave ruskog predsjednika Vladimira Putin o tome da bi Moskva mogla isporučiti oružje Sjevernoj Koreji, nakon potpisivanje odbrambenog pakta s Pjongjangom, veoma su zabrinjavajuće, rekao je u glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthew Miller.

Nakon ovosedmične posjete Sjevernoj Koreji ruski je predsjednik sugerisao da bi opskrba oružjem te zemlje bila odgovor na to što zapadne zemlje naoružavaju Ukrajinu.

Također, upozorio je da će Južna Koreja, inače američka saveznica, “učiniti veliku grešku” ako odluči poslati oružje Ukrajini. U tom bi slučaju, reakcija Moskve bile “vrlo bolna” po Seul, dodao je Putin.

“Takve su riječi veoma zabrinjavajuće”, poručio je Miller na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje o Putinovim izjavama o mogućim isporukama oružja Sjevernoj Koreji, piše Reuters, prenosi Hina.

“To bi, naravno, destabilizovalo Korejski poluotok te bi, zavisno od vrste naoružanja, isto tako prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koje je podržala i Rusija”, izjavio je.

Kirby: Pokazatelj ruskog očaja

Pakt koji su u srijedu potpisali Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obavezuje obje strane da odmah pruže vojnu pomoć u slučaju oružane agresije protiv jedne od njih.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da spomenuti pakt, iako zabrinjava, ne predstavlja iznenađenje. Potrebu Rusije za takvim partnerstvom smatra pokazateljem očaja.

“Razgovarali smo o tome i upozoravali na sve veću odbrambenu saradnju između tih dviju država unazad nekoliko mjeseci, putem niza obavještajnih podataka koje smo objavili”, rekao je.

Američki zvaničnici uvjereni su da je Sjeverna Koreja zainteresovana za nabavku borbenih aviona, projektila, oklopnih vozila, opreme za proizvodnju balističkih projektila i drugih naprednih tehnologija od Rusije.

SAD i Ukrajina tvrde da je Sjeverna Koreja već opskrbila Rusiju značajnim količinama topničkih granata i balističkih projektila, što Moskva i Pjongjang negiraju.

Nuklearno testiranje

Zapadne zemlje osudile su ruski veto na produženje mandata UN-ovog tijela zaduženog za praćenje međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji. Pakt između Rusije i Sjeverne Koreje mogao bi i Kini predstavljati razlog za zabrinutost, smatra Kirby, zbog toga SAD traži od Kine da Pjongjang ‘drži na oku’.

Međutim, analitičari ističu da bi spomenuti pakt mogao smanjiti utjecaj Pekinga na svoja dva susjeda, a svaka povećana nestabilnost mogla bi imati negativne efekte po kineske ekonomske i strateške ambicije.

“Rusija bi Sjevernoj Koreji mogla dati napredne vojne sposobnosti koje bi mogle biti vrlo destabilizirajuće”, rekao je Evan Medeiros, stručnjak za Aziju u Obaminoj administraciji, koji sada predaje na Univerzitetu Georgetown.

“Nadalje, ova veza s Rusijom može dati Sjevernoj Koreji dovoljno samopouzdanja da ponovno pokrene nuklearna testiranja”, napomenuo je.

Kim Jong-un posljednji je put nadgledao nuklearno testiranje 2017. godine, nakon čega su uslijedile sankcije koje su podržale i Kina i SAD. Ali Washington upozorava da bi Pjongjang mogao obnoviti testiranja u bilo kojem trenutku.

‘Sponzori terorizma’

Zastupnici u Američkom senatu Lindsey Graham iz redova Republikanaca i Richard Blumenthal iz redova Demokrata poručili su da je Putinova posjeta Sjevernoj Koreji dodatni razlog da SAD uvrsti Rusiju na listu državu sponzora terorizma.

“Ova slika sve govori”, rekao je Blumenthal na konferenciji za medije, držeći fotografiju Putinovog dočeka u Pjongjangu.

Iako navedeni prijedlog dvoje senatora pokušavaju progurati još od 2022. godine, administracija predsjednika Bidena se ne slaže da je to učinkovit način da se Rusija pozove na odgovornost zbog Ukrajine.

S druge strane, iz Moskve su poručili Washingtonu da će diplomatske veze biti ozbiljno narušene, možda čak i prekinute, ukoliko Rusija bude dodana na listu država sponzora terorizma, na kojoj se već nalaze Iran, Sjeverna Koreja, Kuba i Sirija.

Izvor: Agencije