Još nema dogovora o raspodjeli vodećih pozicija u EU-u

Nakon neformalnog sastanka u Briselu, čelnici država članica EU-a poručili su da će im za konačni dogovor trebati još vremena.

Nakon izbora za Evropskih parlament, održanih od 6. do 9. juna, čelnici EU-a moraju se dogovoriti ko će preuzeti vodeće pozicije u sljedećem institucionalnom razdoblju do 2029. (Olivier Hoslet/EPA)

Čelnici država članica Evropske unije održali su u ponedjeljak navečer, na neformalnom sastanku u Briselu, prvu raspravu nakon evropskih izbora o raspodjeli vodećih funkcija za sljedećih pet godina, a za konačni dogovor trebat će im još vremena, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Imali smo dobru raspravu koja je išla u pravom smjeru, ali večeras nemamo dogovor”, izjavio je Michel po završetku neformalne radne večere, prenosi Hina.

Očekuje se da će se dogovor postići na redovnom samitu koji će se održati krajem sljedeće sedmice, 27. i 28. juna.

Nakon izbora za Evropskih parlament, održanih od 6. do 9. juna, čelnici EU-a moraju se dogovoriti ko će preuzeti vodeće pozicije u sljedećem institucionalnom razdoblju do 2029. godine.

Riječ je o šefu Evropske komisije, Evropskog vijeća, visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjedniku Evropskog parlamenta.

Michel je rekao da su panevropske političke stranke iznijele svoje prijedloge za vodeće pozicije i da je sada potrebno još nešto vremena da bi se postigao dogovor.

Načelni dogovor

Predsjednika Komisije imenuje Evropsko vijeće kvalifikovanom većinom i tu odluku treba potvrditi Evropski parlament. Predsjednika Evropskog vijeća biraju samo članovi tog najvišeg tijela i tu Parlament nema nikakvih ovlasti.

Slično vrijedi i za predsjednika Parlamenta kojeg biraju zastupnici, dok Vijeće nema nikakvu ulogu. Međutim, odluke o vodećim dužnostima uvijek se donose u paketu jer je potrebno voditi računa o odnosu snaga vodećih političkih grupa, o tome da ne budu svi iz istoga dijela EU-a, o ravnoteži između velikih i malih zemalja, o rodnoj ravnopravnosti.

Načelno je već dogovoreno da mjesto predsjednika Evropske komisije pripadne Evropskoj pučkoj stranci, daleko najvećoj političkoj grupi u Evropskom parlamentu i u Evropskom vijeću, mjesto predsjednika Evropskog vijeća trebali bi dobiti socijalisti, a mjesto visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku trebalo bi pripasti liberalima.

Evropska pučka stranka, socijalisti i liberali imaju većinu od gotovo 400 zastupnika u Evropskom parlamentu koji ima 720 zastupnika.

Izvor: Agencije