Ustavni sud: Entitet RS nema nadležnost nad imovinom BiH

Ustavni sud stavio je privremeno izvan snage i odluku Vlade Federacije BiH u slučaju promjene namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Izvan snage stavljena je i odluka vlade tog entiteta o načinima i uvjetima prodaje zemljišta na Jahorini. Entitetska vlada, uprkos upozorenjima Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, krajem prošle godine prodala je 56.000 kvadratnih metara zemlje pod šumom na popularnom skijaškom odredištu, za približno 21 milion eura.

Privremeno je izvan snage stavljena i odluka vlade Federacije BiH, drugog entiteta u zemlji, o raspolaganju državnom imovinom, odnosno šumskim zemljištem u općini Vareš. Kako se navodi u odluci suda, vlada Federacije BiH tu je zemlju dala na korištenje, a iz procesa isključila državne institucije, odnosno Pravobranilaštvo BiH.

U obrazloženju Ustavnog suda navedeno je da entiteti nemaju ustavnu nadležnost regulisati pitanje državne imovine, jer je ono u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Entiteti žele državnu imovinu

Nepokretna državna imovina dugo je predmet sporenja u BiH. Narodna skupština RS-a usvojila je u decembru 2022. Zakon o nepokretnoj imovini, što su neki protumačili kao opasan pokušaj da se promijeni ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine i ispune ratni ciljevi o podjeli zemlje iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Prema tom zakonu RS-a, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave u tom entitetu, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao entitet RS, “po sili zakona” pripada njima, a ne državi Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH osporava takve entitetske zakone i tumači da entiteti nemaju ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja državne imovne, jer je riječ o nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Raspolaganje imovinom koja je pripala državi Bosni i Hercegovini u procesu raspodjele imovine među bivšim republikama socijalističke Jugoslavije zabranjeno je od 2005. godine. Tu je odluku nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Riječ je vodama, šumama, vojnim i drugim objektima kao i drugoj imovini koju je naslijedila Bosna i Hercegovina nakon raspada Jugoslavije 1990-ih.

Odluka je na snazi sve dok ne bude usvojen novi zakon “kojim se uređuje provođenje kriterijuma koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta”.

Različiti interesi doveli su do toga da takav zakon nije usvojen do danas.

Izvor: Al Jazeera i agencije