Marin Vukoja izabran za novog sudiju Ustavnog suda BiH

Komisija mjesecima nije zasjedala zbog sporenja o izboru na kojem insistira HDZ, a opozicija je zahtijevala listu s više kandidata.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Amer Kajmović/FENA)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je Marina Vukoju za novog sudiju Ustavnog suda BiH, u maratonskoj sjednici u kojoj je opozicija negodovala zbog njegove političke pozadine.

Komisija za izbor i imenovanja zastupnicima je dostavila ime samo jednog kandidata – Marina Vukoje, kojem se spočitavaju veze s HDZ-om i nedostatak sudijskog iskustva.

Komisija mjesecima nije zasjedala zbog sporenja o izboru na kojem insistira HDZ, a opozicija je zahtijevala listu s više kandidata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut pozvali su zastupnike SDP-a i Naše stranke, koji čine vladajuću većinu, da ne glasaju za Vukoju, upozoravajući da izbor sudije Ustavnog suda ne smije biti predmet političke trgovine čelnika političkih stranaka.

Politička trgovina

Admir Čavalić iz opozicijske Stranke za BiH smatra da je zastupnicima oduzeto ustavno pravo da biraju, jer na listi se nalazi samo jedno ime.

Čavalić tvrdi da to nije izbor već potvrđivanje, čime su prekršene sve zakonske procedure.

Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionisati na rubu kvoruma.

Opozicija je najavila apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Izvor: Al Jazeera