Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina

Pristalice tvrde da će Zakon zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama (REUTERS/Francis Mascarenhas/File Photo)

Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, što je potez za koji pristalice tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Mjera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu račune svih ispod 17 godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zastupnički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošlog mjeseca je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

Utah prvi usvojio zakone

Pristalice su rekle da će zakon štititi djecu od štetnih učinaka društvenih mreža poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno.

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji garantira slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Utah je u martu 2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi.

Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.

Izvor: Agencije