Infografika: Gdje se gradi najviše nebodera?

U 2018. godini 143 građevine više od 200 metara izgrađene su širom svijeta. Azijske zemlje su lideri u izgradnji, a prva, već 23 godine, je Kina koja je u prošloj godini završila izgradnju 88 nebodera i treću godinu zaredom srušila vlastiti rekord.

Treću godinu zaredom grad Shenzen je grad s najviše izgrađenih nebodera viših od 200 metara u svijetu. O ovom gradu u 2018. završena je izgradnja 14 nebodera, što je skoro 10 posto ukupno završenih projekata ove vrste u svijetu. Kina ima još pet gradova na listi od 10 koji su u prošloj godini imali najviše završenih 200m+ nebodera.

Najviša građevina u 2018. je China Zun, neboder visok 528 metara, izgrađen u Pekingu. On je osmi najviši neboder u svijetu i četvrti u Kini.


Povezane

Najviši među njima nudi pogled na Central Park i cijeli Manhattan, a tokom vedrih dana na čitavu saveznu državu New Jersey.

07 May 2015

Finansijski centri  širom svijeta smiješteni su u visokim neboderima jer oni su simboli moći, bogatstva i prestiža. Zbog ekonomske krize, jake konkurencije i želje za uspjehom poslovni ljudi sve više postaju sujevjerni i okreću drevnoj kineskoj praksi uređenje prostora – feng šujiu  koji donosi zdravlje, bogatstvo i sreću.   

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO