Zenica je danas mnogima centar svijeta: Praznik fudbala, ali i dobrih ljudi

U gradu koji tek što je proslavio svoj 588. rođendan, 21. mart nije samo praznik fudbala, nego i čuvanja tradicije na ‘Čimburijadi’ te održavanja humanitarnih aktivnosti.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje na Bilinom polju Ukrajinu u utakmici baraža za EURO 2024 (Mirza Dajić)

Za navijače fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine ovog 21. marta Zenica je centar svijeta. Nacionalni tim u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se održati od 14. juna do 14. jula u Njemačkoj, na Bilinom polju dočekuje selekciju Ukrajine. Pobjednik ovog meča u utorak će razigravati sa boljim iz susreta Izrael – Island.

Isto tako, Zenica je danas centar svijeta za ljude plemenitog srca i humaniste jer će se u Areni „Husejin Smajlović“ održati humanitarna fudbalska utakmica za liječenje oboljelih građana. Organizatori meča je udruženje Pomozi.ba, a sastaće se „Legende bh. fudbala“ i navijačka skupina „BH Fanaticosi“. Početni udarac na susretu izvest će djevojčica Hana Pašanbegović iz Zenice, koja je šest puta pobijedila rak, a uspjela se izliječiti zahvaljujući donacijama građana Bosne i Hercegovine.

Ovaj grad je već tradicionalno, kao i svakog 21. marta, centar svijeta za one koji baštine tradiciju spontanog okupljanja Zeničana uz rijeku Bosnu koji tako dočekuju proljeće uz čimbur (jelo od jaja, ali i simbol buđenja novog života).

Radovanje fudbalu, ali i dolasku proljeća

Može se reći da je danas u Zenici istinski praznik fudbala, da je praznik sporta, praznik dobrih ljudi koji žele pomoći onima kojima je neophodna pomoć za liječenje, ali i svih onih koji se žele proveseliti, radovati se dolasku proljeća.

Proljeće je stiglo u Zenicu, ne samo s prvim lastama nego i prvim kupačem u rijeci Bosni koji je, kao i svake godine, zaplivao ovom rijekom.

Ovih dana Zenica je, zapravo, u slavljeničkom duhu. Grad je 20. marta proslavio svoj 588. rođendan. Vesela društva na „Čimburijadi“, na desnoj obali rijeke Bosne na potezu od Drvenog mosta, Ušća, Ade i Jagnjišća do Željezničkog mosta na Kamberovića polju, najbolja su najava za sportski spektakl koji slijedi u Areni i na Bilinom polju.

Zenica je već tradicionalno, kao i svakog 21. marta, centar svijeta za one koji baštine tradiciju spontanog okupljanja Zeničana uz rijeku Bosnu koji tako dočekuju proljeće uz čimbur (Mirza Dajić)

Gosti manifestacije bili su studenti Sveučilišta u Zadru i Univerziteta u Ljubljani, koji se bave istraživanjem fenomena „Čimburijade“ u Zenici, koja pretendira da postane kulturno blago BiH upisano u registar UNESCO-a.

Mario Todorić sa Sveučilišta u Zadru rekao je da se radi o unikatnom događaju i da im je zadovoljstvo što su  drugu godinu zaredom u Zenici.

Jela tradicionalne kuhinje

Na utakmicu polufinala baraža trebalo bi doći 750 navijača Ukrajine. Iz Foruma građana Zenice, tehničkog organizatora manifestacije „Čimburijada“, i njihovih partnera iz Nacionalnog restorana „Salčinović“ izrazili su nadu da će dio gostiju probati čimbur koji će dijeliti ispred zapadne tribine od 18 do 20 sati kao i napitke koje su obezbjedili za zainteresovane navijače dvije selekcije.

Možda i nauče recept pravljenja zeničkog čimbura koji i nije toliko komplikovan. Na ulju se malo zaprži mladi luk, a preko se zalije jajima i eto ugođaja. Vjerujem da bi puno više vremena trebalo Ukrajincima da nauče navijače iz Bosne i Hercegovine kako se pravi boršč (ukrajinski – борщ).

Radi se o gustoj supi od cvekle koja potiče iz Ukrajine, a popularna je u istočnoj Evropi, posebno u ruskoj i poljskoj nacionalnoj kuhinji, a prave ga i u Bjelorusiji, Rumuniji, Latviji, Litvaniji, Moldaviji kao i u nekim dijelovima Njemačke.

Sjećanje na ‘navijače’ u šatorima

Selekcije Bosne i Hercegovine i Ukrajine do sada su se sastajale dva puta. Oba meča bila su u 2021. godini, u Lavovu (Lviv) 12. oktobra – 1:1, a u Zenici 17. novembra – 0:2. Bio sam na obje utakmice, imao priliku probati boršč u raznim varijacijama, čimbur već tradicionalno jedem na svakoj manifestaciji 21. marta ali i počesto u svojoj režiji kod kuće, te smatram da nema pobjednika kada su ova jela u pitanju. Oba su mi draga.

Sjećam se jedne utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je sudbinski bila vezana za zeničku „Čimburijadu“. Odigrana je 22. marta 2013. godine. Tada su „Zmajevi“, kako odmilja zovu bosanskohercegovački nacionalni tim, savladali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Grčku rezultatom 3:1. Ta pobjeda otvorila je put selekciji koju je sa klupe vodio Safet Sušić da kasnije izbori plasman na smotru najboljih selekcija svijeta u Brazilu 2014. godine, što je bilo prvo [i do sada jedino] veliko takmičenje fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine.

Tada su, posjetimo, Heleni, koji su nekadašnji evropski prvaci i gotovo redovni učesnik velikih takmičenja, zajedno sa svojim selektorom, Portugalcem Fernandom Santosem, prošli u Zenici put od nadmenosti do posramljenosti.

(Kemal Zorlak / Anadolu Agency via Getty Images) (Anadolu)

Na press konferenciji noć uoči utakmice, Santos je govorio da nikada u svojoj 25-godišnjoj trenerskoj karijeri nije prilagođavao taktiku i stil igre prema nekom igraču te bosanskohercegovačkim novinarima sa smiješkom na licu poručio: „Vidjećete sutra, vidjećete kako će biti“.

Kad su domaći novinari napustili salu gdje se održavala press konferencija, njihove grčke kolege zabrinuto su pitali selektora njihovog nacionalnog tima o brojnim šatorima uz rijeku. Njihova reprezentacija je bila smještena u hotelu na Kamberovića polju koji je udaljen 300-tinjak metara vazdušne linije od stadiona. Kada su dolazili dan prije utakmice (21. marta 2013. godine) vidjeli su hiljade ljudi. Neko im je šeretski „objasnio“ kako su to navijači koji su došli kampovati dva dana pred utakmicu. Nikome od njih nije bilo jasno da postoje „takvi fanatici“.

Sretni njemački arbitar

Uz sve to, još je i glavni sudija meča sretan za „Zmajeve“. UEFA je odredila da meč vodi 42-godišnji Nijemac Felix Zwayer koji je sudio duel Litvanije i Bosne i Hercegovine, odigran u Kaunasu 15. oktobra 2013. godine, kada je najbolja bh. fudbalska vrsta slavila sa 1:0 golom Vedada Ibiševića i osigurala plasman na Mundijal u Brazilu.

Neka i Ukrajince iznenade fanatici okupljeni uz rijeku u centru Zenice, koja se nalazi u neposrednoj blizini stadiona Bilino polje i hotela u kom su smješteni, a njemački arbitar bude sretan za selektora Savu Miloševića, kapitena Edina Džeku, za Miralema Pjanića, Anela Ahmedhodžića, Ermedina Demirovića, Anela Dedića, Seada Kolašinca, Radeta Krunića, Gojka Cimirota, Harisa Tabakovića, Ibrahima Šehića i društvo… da savladaju Ukrajinu, a onda u utorak pokušaju pobjedom nad boljim iz susreta između Izraela i Islanda izbore plasman na EURO 2024. u Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera