Kraljica Shiffrin ušetala u dvorac skijaške historije

Kada je 11. marta 2011. sa 15 godina debitovala u Svjetskom kupu malo ko je mogao naslutiti da će Mikaela Shiffrin pod ruku uzeti skijaškog kralja Ingemara Stenmarka.

Shiffrin je najuspješnija skijašica svih vremena u Svjetskom kupu (EPA)

Rođena je 13. marta 1995. godine u Vailu, u Coloradu, u Sjedinjenim Američkim Državama. U Svjetskom kupu alpskog skijanja debitovala je sa 15 godina, tačnije 11. marta 2011. Malo je ko tada mogao naslutiti da će baš ovakvu skijašicu planeta imati.

Mikaela Shiffrin u švedskom Areu danas, 10. marta 2023. godine, definitivno je krunisana na  skijaško prijestolje. Izjednačila se sa skijaškim kraljem, baš u njegovoj zemlji, sjajnim, legendarnim i do sada nedostižnim Ingemarom Stenmarkom.

Svestrana Amerikanka je trijumfom u veleslalomskoj trci ostvarila 86. pobjedu u Svjetskom kupu čime je izjednačila rekord Stenmarka. Uradila je to tri dana prije svog 28. rođendana i gotovo da nema sumnje da će u ovom segmentu nadmašiti briljantnog Šveđanina, za što priliku ima već u subotu (11. marta) kada će se, takođe u Areu, voziti i slalomska trka.

Shiffrin je sudbina itekako vezala za Are, u kojem je, ispostavit će se, počela pisati historiju svjetskog skijanja. Baš na mjestu svog ponosa i slave u decembru 2012. godine upisala je prvu pobjedu u Svjetskom kupu. I od tada njih još 85 – ukupno 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, dvije u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim trkama, te jednu u alpskoj kombinaciji.

Svestranija od slavnog Šveđanina

Ipak, iako će mi stariji ljubitelji skijanja i nostalgičari dizanja repa skije prilikom pravljena zavoja na ovome zamjeriti, za Shiffrin se može reći da je svestranija od Stenmarka. Razlog je jedan, jednostavan i nedvosmislen. Stenmark je u Svjetskom kupu od 1975. do 1989. godine pobjeđivao ”samo” u tehničkim disciplinama. Četrdeset puta bio na najvišem pobjedničkom postolju u slalomu i 46 u veleslalomu. Dakle, kraljica je u ovom slučaju malo jača figura od kralja na bijelim stazama.

Stenmark, danas 66-godišnjak, svojevremeno je  osvojio i dvije zlatne i jednu bronzanu medalju na olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava, od čega pet zlatih. I Shiffrin se može pohvaliti sa tri medalje na olimpijadama, ali dvije zlatne i jednom srebrenom. Zlata je osvajala u slalomu i veleslalomu, a srebro u kombinaciji. Duplo je uspješnija od Stenmarka i po broju medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima, u svojoj vitrini ima ih 14. Posjeduje sedam zlatnih medalja, četiri u slalomu, te po jednu u superveleslalomu, veleslalomu i kombinaciji.

I tu nije kraj fantastičkim pothvatima Amerikanke koja je u naponu snage i očito puno će još toga pokazati među skijaškim kapijama. Onako usput, vrijedi napomenuti i da je Shiffrin najmlađa slalomska šampionka u historiji olimpijskog alpskog skijanja, sa 18 godina i 345 dana.

U januaru krunisana u kraljicu

Međutim, Stenmark je još uvijek u prednosti nad Shiffrin po broju penjanja na podije u Svjetskom kupu. Naime, Šveđanin se 155 puta nalazio na njima, 86 puta na prvoj poziciji, 43 na drugoj i 26 na trećoj. Amerikanka se 135 puta našla na podijima, a ovaj rekord neće uspjeti dostići u finišu tekuće sezone u kojoj su ostale još trke, osim spomenute slalomaške u Areu, i završnica Svjetskog kupa u Soldeu u Andori gdje će se voziti spust (15. marta), dan kasnije superveleslalom, kao i slalom (18. marta) i veleslalom (19. marta). No, pred kraljicom je bogata trpeza u narednoj i narednim sezonama…

Veleslalomskom pobjedom u Areu kojom je ušla u anale, ujedno je osigurala i ovosezonski Mali kristalni globus u veleslalomu. Od ranije je poznato da je osvajačica i Velikog kristalnog globusa u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ali i vlasnica Malog kristalnog globusa u slalomu.

U januaru ove godine Stenmarka je nadmašila po broju pobjeda u jednoj od disciplina Svjetskog kupa, kada je 47. put pobijedila u slalomu, dok je Skandinavac u 46 navrata bio najbrži u veleslalomu. Od tada je Shiffrin najuspješnija skijašica svih vremena u Svjetskom kupu sa 83 pobjede, jednom više od sunarodnjakinje Lindsey Vonn, kada je faktički i jednom nogom zakoračila na svjetsko skijaško prijestolje, konkretnije krunisana u kraljicu.

Za veliku pet Velikih kristalnih globusa

Stenmark je tri puta osvajao Veliki kristalni globus u Svjetskom kupu, a ima i po osam Malih u disciplinama slalom i veleslalom. O kakvoj se veličini radi, govori i podatak da je Shiffrin do sada pet puta osvajala Veliki kristalni globus za najbolju ukupno u Svjetskom kupu, uz Male, njih sedam u slalomu, dva u veleslalomu i jedan u superveleslalomu.

Shodno svemu, godinama unazad s punim pravom puni naslovnice najrenomiranijih svjetskih medija. I punit će ih. A, ljubitelji skijanja divit će joj se, pa i bez obzira na eventualna daljnja sportska dostignuća.

Ostat će vječno zapisano da je 10. marta 2023. godine kraljica Mikaela Shiffrin pod ruku uzela kralja Ingemara Stenmarka.

I ušetali su u dvorac skijaške historije.

Izvor: Al Jazeera