Može li bronza biti zlatnog sjaja?

Kao što svome djetetu roditelji govore da je za njih najbolje i najljepše, tako se i ovdje tepa ‘našim’ nogometašima, rukometašima, teniserima…

Štogod bilo osvojeno, a da nije zlato, ovdje će se takvim predstaviti (EPA)

Ne mogu sa sigurnošću reći kada sam prvi puta čuo izraz “bronca zlatnog sjaja”, ni odakle ona potječe. Neki kažu da je prvi puta izrečena 1998. nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj kada je reprezentacija Hrvatske u utakmici za treće mjesto pobijedila Nizozemsku i osvojila brončanu medalju. Možda je bilo i prije toga? Moguće je da se ta oksimoronska fraza vuče još iz vremena Jugoslavije.

Ovdje se boljima nije uvijek pljeskalo niti priznavalo da su bolji. Ako i jest, pljeskalo se teška srce i dlanova. Kada su “naši” bili lošiji, tražio se način da se njihov rezultat nekako opravda ili neopravdano uzdigne, pa su srebro i bronca u javnom govoru dobili zlatni sjaj, dok bi se sjaj tuđe zlatne kolajne uvijek malo zamutio.

Tako je bilo i nakon nogometnog Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je Hrvatska po treći puta u svojoj povijesti osvojila medalju i po drugi puta, nakon Francuske 1998. godine, osvojila broncu koja je istog trena u medijima i na ulicama, u navijačkom zanosu opet postala “zlatnog sjaja”.

Može se tepati, ali ne treba pretjerivati

U Hrvatskoj koja je jaka u nogometu, rukometu, vaterpolu, tenisu i još nekim, uvjetno rečeno manjim sportovima, taj se mitomanski izraz toliko usadio u javni govor (lako je provjeriti brzim guglanjem) da se praktički svaka osvojena medalja unatrag dvadesetak godina – od svjetskih i europskih pa sve do školskih natjecanja – ako nije bila zlatna, običavala pisanom ili izgalamljenom rječju dodatno pozlatiti.

Srebru i bronci se, kao u nekom vicu, ustrajno pripisuje “zlatni sjaj”. Iza toga stoje barem dva tumačenja. Nazovimo ih, naprosto, pozitivnim i negativnim. Pozitivno bi rastumačeno bilo tim “zlatnim sjajem” srebra ili bronce reći da su natjecatelji uložili puno truda i dali sve od sebe izgarajući na sportskom terenu. Još ako su geografskom i demografskom veličinom inferiorniji nominalnom pobjedniku (Argentini sada, Francuskoj prije toga), eto im pohvale i satisfakcije sažete u taj motivacijski izraz.

Kao što svome djetetu roditelji govore da je za njih najbolje i najljepše, tako se i ovdje tepa “našim” nogometašima, rukometašima, tenisačima… Problem je, naravno, kada se u tome pretjeruje i kada to pređe u gotovo pa općeprihvaćeni odnos prema rezultatu ”naših”. Jer koliko u navijačkom zanosu ima viška nacionalnog, toliko nedostaje racionalnog. Stoga i medalje “naših” junaka uvijek snažnije sjaje u pravogovoru za široku upotrebu.

Fraza koja je ušla u jezičnu kolotečinu

Negativno pak tumačena fraza o srebru/bronci “zlatnog sjaja” sugerira najprije da su “naši” sportaši djelovanjem neke vanjske sile (najčešće suca) ostali nezasluženo uskraćeni za bolji rezultat; da nisu nadigrani, nego izigrani; da ih je na natjecateljskom putu netko nesportski sapleo, a djelitelj pravde pokrao te da je stoga učinjena nepravda i da zato treba reći da zaslužuju sjajniju medalju od one koju su dobili.

Ima u tome kompleksa manje vrijednosti i sindroma lažne veličine, ali i naučenog refleksa kojeg potiču bombastični mediji forsirajući tu mitomansku frazu. Ona je ušla u jezičnu kolotečinu, pa se koristi zdravo za gotovo, bez puno razmišljanja i uvažavanja onih koji su ostvarili bolji rezultat i osvojili sjajniju medalju.

Štogod bilo osvojeno, a da nije zlato, ovdje će se takvim predstaviti. Ta pozlata neće, naravno, nauditi sportašima niti pokvariti slavlje osvajačima medalja. Ali kad takvo razmišljanje nalegne u masu, među navijački puk koji uvijek pjeva i igra na tankoj crti između euforije i histerije, tamo će uvijek pronaći plodno tlo.

Nogomet, kao i svi sportovi u kojima se ne ocjenjuje umjetnički dojam, matematički su mjerljivi, statistički neumoljivi i u tom smislu posve jednostavni.

Ako više puta zatreseš mrežu, ako najbrže pretrčiš, najviše skočiš, najdalje baciš ili digneš najveći teret – pobjednik si. Prvi osvaja zlato, drugi medalju srebrnog sjaja, a treći broncu, leguru bakra koja izvan metafore baš i ne sjaji.

Onog petog, sedmog i masu lošije plasiranih možda pamtimo po nekoj majstoriji, lijepoj igri, fair playu, ali ga ne vidimo na postolju, s medaljom. Stoga je svaka medalja, bez obzira koja, već sama po sebi golemi uspjeh.

Takvim sjajem može sjati… samo zlato

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić još je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije četiri godine puno govorio o skromnosti i poniznosti kao jednima od ključnih elemenata u postizanju sportskih uspjeha. Dalićevo isticanje poniznosti čak je i brendirano – prije četiri godine dočekivali su ga plakati s njegovom slikom i natpisom “Velik, a ponizan”.

Na poniznost je Dalić pozivao svoje igrače, a bit će i navijače, i sada u Kataru. Ondje se reprezentacija Hrvatske tijekom turnira doista pokazala sportskom i poniznom momčadi: nisu provocirali protivnike, nisu im plazili jezike, nepristojno gestikulirali niti bili vulgarni poput nekih drugih. Sportski i ljudski su tješili one koji su od njih izgubili i nisu se veselili pobjedama preko granica dobrog ukusa.

Sve u svemu, bili su uzorna i pristojna momčad koja je odigrala uzoran turnir kombiniranjem taktičke mudrosti koje se sastojalo od vještog balansa igračkih deficita i suficita, ali i od te, već brendirane “dalićevske” poniznosti. A onda, kada se vratiše u Hrvatsku, mnogi su “vatreni” uključujući samog Dalića, udarili spominjati i busati se “broncom zlatnog sjaja”.

Jedino pravo zlato koje doista i sjaji zlatnim sjajem u ovom slučaju je pokal službenog naziva “FIFA World Cup Trophy”, pet kilograma oblikovanog 18-karatnog zlata koji sa sobom nose pobjednici, a ovoga puta ga je odnio Leo Messi sa svojom družinom.

Usprkos željama, ni srebro ni bronca ne sjaje zlatnim sjajem. Može im se tako u zanosu figurativno tepati, ali ne valja se ni previše zanositi. Nije ni skromno, a ni ponizno.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera