Rusija: Protesti na naslovnicama zbog hapšenja novinara

Golunov je bio uhapšen pod optužbom za posjedovanje kokaina i sintetičkog stimulansa mefedrona (EPA)

Tri vodeće ruske novine u ponedjeljak su poduzele neočekivani korak objavivši identične naslovnice, kojima prosvjeduju protiv uhićenja istraživačkog novinara optuženog za prodaju droge.

Tri vodeće dnevne novine – Vedomosti, Komersant i RBK – objavile su u ponedjeljak identičan naslov “Ja sam / Mi smo Ivan Golunov”, pokazujući neočekivan čin solidarnosti, prenosi Hina.

U zajedničkoj izjavi kazali su da su dokazi protiv Golunova “klimavi” te da bacaju sumnje na legalnost njegova uhićenja, a zatražili su i reviziju ponašanja policije.

Reklama

“Očekujemo da tijela za provedbu zakona čvrsto uvažavaju zakon i zahtijevamo maksimalnu otvorenost kad je riječ o istrazi”, stoji u priopćenju.

Nakon zaustavljanja pronašli mu drogu

“Zahtijevamo da zakon poštuju svi jednako”, stoji u izjavi.

Novinari su u petak i tijekom vikenda prosvjedovali ispred moskovskog sjedišta policije te tražili odbacivanje optužbi.

Reklama

Poznate osobe, uključujući i neke visokopozicionirane novinare u državnim medijima, govorili su u prilog Golunovu, kritizirajući optužbe i njegovo uhićenje.

Ruskom istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu (36) određena su u subotu dva mjeseca kućnog pritvora u Moskvi nakon što je sud odbio zahtjev istražitelja za zadržavanje u zatvoru za vrijeme trajanja istrage o prodaji droge.

Golunov (36) u četvrtak se trebao susresti sa svojim izvorom, no zaustavljen je u središtu Moskve, a u njegovom je ruksaku pronađena droga, prema izjavama policije i portala Meduza sa sjedištem u Latviji, za koji Golunov piše.

Reklama

Istraživanje korupcije

Odvjetnik Golunova, novinara poznatog po istraživanju navodnih slučajeva korupcije među moskovskim gradskim dužnosnicima, vjeruje da je policija podmetnula drogu njegovu klijentu kako bi mu namjestila, a tvrdi i da je Golunov bio fizički zlostavljan.

Golunov odbacuje optužbe.

“Nisam počinio zločin, spreman sam surađivati u istrazi, nemam nikakve veze s drogom”, prenijele su Golunovljeve riječi ruske novinske agencije.

Izvor: Agencije