Broj žrtava u napadima u Damasku premašio 80

Najmanje 83 ljudi je ubijeno u višestrukim eksplozijama u južnom dijelu Damaska, glavnom gradu Sirije, javili su sirijski mediji, svjedoci i aktivisti.

Do eksplozija je došlo samo nekoliko sati nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu u Homsu ubijeno 46 ljudi.

U naselju Sayyida Zaynab nalazi se nekoliko grobnica koje šiitska zajednica smatra svetim, a više šiitskih milicija tu je uspostavilo vojne komande. 

Reklama

Državna televizija je objavila da su izvedena “tri teroristička napada” u blizini šiitskog svetišta u južnom predgrađu Damaska.

Među najmanje 83 ubijenih je nekoliko učenika.

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Reklama

Višestruke eksplozije

Provladin televizijski kanal Al-Ikhbariya  je objavio da su četiri eksplozije potresle ulicu al-Tin u naselju Sayyida Zeinab.

Objavljeno je da su dvije eksplozije uzrokovane automobilima bombama, dok su druge dvije posljedica napada dvojice bombaša samoubica, prenosi Reuters.

Reklama

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji (SOHR) je također objavila da su izvedena četiri napada korištenjem automobila bombe i samoubilačkih napadača.

U samoubilačkim napadima prošlog mjeseca u tom području, za čiju odgovornost je preuzela grupa ISIL, ubijeno je najmanje 70 ljudi.

Izvor: Agencije