Navodne ruske egzekucije ukrajinskih vojnika: ‘Ne uzimajte zarobljenike, pucajte’

Huma Rights Watch tvrdi da su ruske snage od decembra 2023. godine vršile pogubljenja ukrajinskih vojnika dok su se pokušavali predati ili su se već bili predali.

Postupke ruskih vojnika trebale bi se istražiti kao ratni zločini, navodi Human Rights Watch [Yulia Morozova/Reuters]

Čini se da su ruske snage od decembra 2023. godine vršile pogubljenja ukrajinskih vojnika dok su se pokušavali predati ili su se već bili predali, navodi međunarodna grupa za ljudska prava u novom izvještaju.

Te radnje trebale bi se istražiti kao ratni zločini, navodi Human Rights Watch (HRW) u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Grupa je ispitala pet incidenata onoga što je nazvala “očiglednim pogubljenjima po kratkom postupku” najmanje 15 ukrajinskih vojnika dok su se pokušavali predati, a moguće i šest drugih koji su se predavali ili koji su se predali između decembra 2023. i februara 2024. godine.

‘Hladnokrvno pogubljenje po kratkom postupku’

“Od početka ruske invazije na Ukrajinu, njene snage počinile su mnoge gnusne ratne zločine”, rekao je Belkis Wille, viši istraživač u HRW-u.

“Hladnokrvno pogubljenje po kratkom postupku – ili ubistvo – ukrajinskih vojnika koji su se predali, kao i povrijeđenih, što je izričito zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom, također je uključeno u te sramotne postupke.”

Organizacija za zaštitu ljudskih prava saopćila je da se oslanja na analizu snimaka dronova i videa na društvenim mrežama, intervjue s ukrajinskim vojnicima i medijske izvještaje, ali je dodala da ne može potvrditi lokacije nekih incidenata.

Napomenula je da se “očigledna pogubljenja ne čine kao izolirani slučajevi”.

HRW navodi jedan incident od 25. februara kada se na platformi X pojavio snimak iz drona, a na kojem se vidi najmanje sedam ukrajinskih vojnika kako izlaze iz rova skidajući svoje prsluke – jedan vojnik čak skida kacigu, a svi leže licem prema dole dok petorica ruskih vojnika pucaju u njih.

Na drugim snimcima snimljenim na prvim linijama u Donjeckoj regiji, čini se da je ruski komandant rekao svojim vojnicima: “Ne uzimajte zarobljenike, pucajte na sve”, navodi se u izvještaju.

Iskazi o mučenjima

Istraživači su razlikovali ruske i ukrajinske trupe preko identifikacijskih traka – plava za Ukrajinu i bijela ili crvena za Rusiju – kao i različite boje njihovih uniformi.

U decembru je ukrajinsko državno tužilaštvo optužilo Rusiju za ratne zločine nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak koji prikazuje nekoliko vojnika kako pucaju na dvojicu vojnika koji su se predavali i koji su izašli iz rova.

Ukrajinske vlasti provode oko 27 odvojenih istraga o sličnim optužbama, rekao je HRW.

Posmatračka misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ukrajini u martu je posebno izvijestila o navodima da su najmanje 32 ukrajinska zatvorenika pogubljena u 12 odvojenih incidenata između decebra 2023. i februara 2024.

Iskazi 60 oslobođenih ukrajinskih vojnika, dodala je misija, pokazuju da su bili mučeni premlaćivanjem, elektrošokovima, prijetnjama pogubljenjem, dugotrajnim stresnim položajima, lažnim pogubljenjima i seksualnim nasiljem.

Civili na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom okupacijom također su bili predmet proizvoljnih ubistava, pritvaranja i ograničene slobode izražavanja, rekla je UN-ova grupa.

Rusija, članica Ženevske konvencije koja zabranjuje ubijanje ratnih zarobljenika, negira da čini ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajina se također suočava s optužbama da su njeni vojnici po kratkom postupku ubijali ruske vojnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije