Koje zemlje su sponzori UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici?

Rezoluciju je do 2. maja sponzoriralo 28 zemalja, a Al Jazeerin novinar koji izvještava iz Washingtona Ivica Puljić kaže da će ih biti još.

SAD kaže da Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi (REUTERS/Mike Segar)

Usuglašen je prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995, i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Šta je cilj Rezolucije?

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Na kakve zločine Rezolucija podsjeća?

Pripadnici vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice na istoku Bosne i Hercegovine koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ko je predlagač Rezolucije?

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Kao sponzori rezolucije do 2. maja prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, te države regije jugoistoka Evrope.

Uz predlagatelje Njemačku i Ruandu sponzori rezolucije su: Albanija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn,  Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjena Američke Države, Vanuatu.

Al Jazeerin novinar Ivica Puljić koji izvještava iz Washingtona kaže da će biti još zemalja koje će sponzorirati rezoluciju. Neke zemlje, poput Crne Gore, iako nisu sponzori rezolucije, dale su garanciju da će je podržati na sjednici Opće skupštine UN-a.

Ko se protivi Rezoluciji?

Srbija se usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

U UN-u ponajprije računaju na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haškog tribunala i ICJ-a.

Izvor: Al Jazeera