Više od 40 mrtvih u Homsu, Assad napreduje u Halepu

Homs je česta meta samoubilačkih napada (Sana)

Najmanje 46 osoba ubijeno je u dvostrukom napadu autobombom u gradu Homsu u centralnom dijelu Sirije, dok istovremeno sirijske snage napreduju u provinciji Halep, javljaju aktivisti i državni mediji.

Sirijska državna informativna agencija SANA je objavila da je do napada došlo u blizini ulaza u četvrt al-Arman u gradu Homsu.

U napadu je ubijeno 46 ljudi, a ranjeno je 110, objavili su sirijski zvaničnici. 

Homs je grad uglavnom pod kontrolom državnih snaga i često je meta napada automobilima bombama, uključujući smrtonosni dvostruki napad prošlog mjeseca, u kojem je ubijeno najmanje 22 ljudi i za koji su odgovornost preuzeli pripadnici ISIL-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodi da su sirijske snage podržane ruskim zračnim udarima zauzele 18 sela u istočnim dijelovima Halepa, čime su dobili pristup autoputu dugom 40 kilometara između Halepa i Raqqe, uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Dio autoputa prolazi pored vojnog aerodroma Kweires, kojeg su državne snage ponovno zauzele u novembru.

Posljednje napredovanje državnih snaga u Halepu je uslijedilo nakon višednevnih žestokih sukoba protiv boraca ISIL-a, koji kontroliraju dijelove sjeverne Sirije, uključujući provinciju Raqqu.

Sirijska državna informativna agencija SANA je u subotu navečer objavila da je sirijska vojska “uspostavila sigurnost i stabilnost u više sela” u sjeveroistočnim dijelovima Halepa.

“Snage potpuno kontroliraju termoelektranu i više okolnih sela u istočnom dijelu Halepa”.

“Pripadnici vojske su porazili preostale borce terorističke organizacije ISIL u termoelektrani i okolnim područjima 30 kilometara istočno od Halepa”, objavila je SANA na svojoj internetskoj stranici.

Velika ofanziva

Sirijska vlada je pokrenula veliku ofanzivu na sjeveru Halepa i zauzela nekoliko strateški važnih gradova ranije ovog mjeseca.

Zbog ofanzive je raseljeno više od 50.000 stanovnika iz Halepa, a deseci hiljada su se okupili u kampovima na turskoj granici..

U južnim dijelovima provincije Hasakah, Sirijske demokratske snage (SDF) su se sukobile sa borcima ISIL-a u subotu uvečer.

SOHR javlja da su pripadnici SDF-a zauzeli nekoliko sela u okolici grada Shadadija, koji kontrolira ISIL. Grupa je pokrenula ofanzivu protiv ISIL-a prošle sedmice i saopćila da su presjekli nekoliko ključnih opskrbnih linija ISIL-a u tom području.

SDF je formiran u oktobru 2015. u većinski kurdskom dijelu Sirije, a čine ga najmanje 15 oružanih frakcija, uglavnom boraca iz YPG-a i Slobodne sirijske vojske.

Ponuda primirja

U subotu je više sirijskih opozicijskih grupa objavilo da se slažu sa “mogućnošću” privremenog primirja ukoliko Vlada predsjednika Bashara al-Assada i njegovi saveznici ispoštuju nekoliko uvjeta, uključujući prekid vatre.

Grupe su kazale da će pristati na primirje ako budu date garancije da će Vladine snage i njihovi saveznici poštovati prekid vatre, okončati opsade i dozvoliti dostavu humanitarne pomoći širom zemlje.

Assad je u razgovoru za španski list El Pais u subotu kazao da je spreman da implementira prekid vatre koji se dugo želi postići, ali samo ako pobunjenici i njihove međunarodne pristalice, kao što je Turska, ne iskoriste primirje kao priliku da ostvare napredak na terenu.

Zasebno je SOHR u subotu objavio izvještaj u kojem se navodi da je najmanje 7.842 civila ubijeno u sirijskim i ruskim zračnim udarima u zemlji.

Među tim žrtvama je 1.668 djece mlađe od 18 godina. U zračnim udarima je također ranjeno najmanje 40.000 civila, dodaje SOHR.

Od novembra 2014, Vladine snage su izvele najmanje 43.307 zračna udara. U okviru njih, bacile najmanje 27.735 barel-bombi, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera