Merkel želi sigurne zone u Siriji

Važno je implementiranje sporazuma o humanitarnoj pomoći u Siriji, kaže Merkel (Anadolija)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon samita Evropske unije (EU) govoreći o dešavanjima u Siriji izjavila je da su oni za uspostavu “sigurnih područja”.

Merkel je podsjetila da je samit EU trajao dva dana u Briselu te da su drugog dana razgovarali o odnosima Velika Britanija – EU, kao i događajima u Siriji i Libiji.

Složili su se da je važno implementiranje sporazuma koji je prije sedam dana postignut u Minhenu, a koji se odnosi na humanitarnu pomoć u Siriji kao i kako da se pomoć dostavi u sirijski Halep, prenosi Anadolija.

Prema riječima Merkel, uspjeli su u tome da pomoć stigne u neka područja u Siriji, ali da rade na tome da isti slučaj bude i sa Halepom.

Njemačka kancelarka je istakla da su razgovarali i o tome da se pregovorima uspostvi sigurna zona za civilno sirijsko stanovništvo. Kao primjer je navela Azaz na turskoj granici.

Govorila je i o tome da deseci hiljada ljudi strahuju od bombardiranja i da baš na tim područjima to ne bi trebalo biti tako.

Samit sa Turskom

Merkel je telefonom razgovarala sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom i rečeno je da će u najkraćem roku biti održan samit 28 zemalja članica EU-a i Turske.

U Briselu je dva dana trajao samit EU-a na kojem su čelnici zemalja Unije razgovarali sa britanskim premijerom Davidom Cameronom o reformama koje je tražio zvanični London.

Britanski premijer i članovi njegove Vlade ranije su iznijeli četiri osnovna uvjeta za ostanak u EU. Prema ovim uvjetima, London je tražio da Velika Britanija bude van bilo kakvih mjera u cilju formiranja “evropske superdržave”. To znači isključenje Londona iz osnovnog principa EU o “sve bližoj uniji”.

Također, tražili su da se Brisel “eksplicitno izjasni” da euro nije zvanična valuta EU i da Evropa ostane “multivalutna unija”. Kao treći uvjet Londona, tražio se sistem “crvenog kartona” u cilju vraćanja ovlaštenja sa Brisela u Veliku Britaniju. I kao posljednji uvjet, London je tražio novu strukturu za samu EU.

Izvor: Agencije