Izabrana nova Vlada Srbije

Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem.

Novi srbijanski premijer Miloš Vučević (TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Skupština Srbije je sa 152 glasa ‘za’ izglasala novu Vladu premijera Miloša Vučevića. Rasprava o sastavu Vlade i njenom planu rada trajala je dva dana tokom kojih je opozicija Vučeviću osporavala kredibilitet, ukazujući da će se, kao i do sada, za svaku odluku zapravo pitati – predsjednik države Aleksandar Vučić.

Nova Vlada Srbije ima 31 člana, od koji su trećina nova imena u odnosu na prethodnu Vladu koji je predvodila Ana Brnabić.

Premijer Vučević ranije je rekao da duboko vjeruje u historijski dogovor Srba i Bošnjaka, a rekao je da dobre odnose želi i sa Hrvatima. Istovremeno je poručio da te odnose neće graditi na štetu svojih interesa i da se Srbija neće odreći tradicionalnih prijatelja.

Posebnu pažnju izavala su dva ministra koja se nalaze pod američkim sankcijama: Aleksandar Vulin će biti potpredsjednik Vlade a Nenad Popović ministra bez portfelja.

Ministri u novoj Vladi Srbije

Novu Vladu Srbije čine potpredsjednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik vlade i ministar zaštite životne sredine Irena Vujović, potpredsjednik vlade Aleksandar Vulin.

Aleksandar Martinović je novi ministar poljoprivrede i vodoprivrede, a Adrijana Mesarović ministar privrede. Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović ministar rudarstva i energetike, a Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović je ostala ministar pravde, dok je Jelena Žarić-Kovačević novi ministar državne uprave i lokalne samouprave. Tomislav Žigmanov je ostao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će Bratislav Gašić biti ministar odbrane.

Marko Đurić je novi ministar vanjskih poslova. Tanja Miščević je ostala ministar za evropske integracije, a Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete. Zlatibor Lončar ponovo je ministar zdravlja, dok je Nemanja Starović novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju.

Zoran Gajić je ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Jelena Begović ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

Izvor: Al Jazeera i agencije