NATO: Ruski hibridni napadi na Evropu se intenziviraju

Evropske sigurnosne službe tvrde da su proteklih sedmica otkrivale niz aktivnosti koje su prozvale ruskom špijunažom.

Češki istražitelji kažu da su otkrili špijunsku mrežu iza internetske medijske kuće što je navelo vlasti i u drugim državama da provedu istrage (REUTERS/David W Cerny)

Članice NATO-a „duboko su zabrinute” zbog nedavnih hibridnih napada na Češku, Estoniju, Njemačku, Latviju, Litvu, Poljsku i Ujedinjeno Kraljevstvo koje pripisuju Rusiji, saopćio je obrambeni savez u četvrtak.

„Ovi incidenti su dio intenzivirajuće kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja provoditi diljem euroatlantskog područja, uključujući i na teritorijima članica putem posrednika”, stoji u saopćenju.

Evropske sigurnosne službe proteklih su sedmica otkrivale niz aktivnosti koje su prozvale ruskom špijunažom, uključujući i špijunsku mrežu iza internetske medijske kuće koju su otkrili češki istražitelji što je navelo vlasti i u drugim državama da provedu istrage.

Evropski mediji izvijestili su i da je član krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) navodno primio sredstva od proruskog medija, što je političar odbacio.

NATO članice najavile su „nastavak jačanja” otpornosti protiv takvih napada te rekle da će primijeniti alate da se „suprotstave i onemoguće rusko hibridno djelovanje”.

„Ruske akcije neće odvratiti saveznike od nastavka podrške Ukrajini”, poručio je NATO.

 

Izvor: Agencije