Kerry: Privremeni dogovor s Rusima o primirju u Siriji

Nakon razgovora šefova diplomatija SAD-a i Rusije, očekuje se i predsjednički dijalog (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Sergejom Lavrovom postigao privremeni sporazum o uvjetima prekida neprijateljstava u Siriji, dajući naznake da i dalje ima neriješenih pitanja.

“U načelu smo postigli privremeni sporazum o uvjetima prekida neprijateljstava, koji bi mogao stupiti na snagu idućih dana”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Amanu s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Judehom.

Kerry je izjavio da je razgovarao s Lavrovom ranije u nedjelju i da se njih dvojica nadaju da će idućih dana razgovarati ruski i američki predsjednik kako bi dovršili privremeni sporazum te da dvije strane “još rješavaju detalje”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su Lavrov i Kerry razgovarali o uvjetima prekida vatre koji bi isključio operacije protiv organizacija “koje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smatra terorističkim organizacijama”.

Koordinacija vojski

Lavrov i Kerry saglasili su se u telefonskom razgovoru u subotu da primjena Minhenskog sporazuma o rješenju za Siriju iziskuje koordinaciju vojski dvije zemlje, izuzimajući borbu protiv terorizma, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Dvije strane su razgovarale o pitanjima sadašnje praktične interakcije između Rusije i SAD-a kao kopredsjedavajućih Međunarodne grupe za podršku Siriji o primjeni njenih odluka od 12. februara donesenih u Minhenu u vezi sa poboljšanjem humanitarne situacije i koordiniranjem uvjeta za primirje, izuzimajući borbu protiv terorističkih grupa”, stoji u saopćenju.

Kako se dodaje, potvrđeno je da rad mehanizama za primjenu tih zadataka zahtjeva koordiniranje putem vojski, prenosi Tass.

Ruska agencija Sputnik prenosi od izvora bliskog sirijskoj opoziciji da su razgovori Rusije i Amerike doveli do približavanja stavova.

Izvor: Agencije