Frontex zbog izbjeglica na granici Srbije i Hrvatske

Prihvatni kapaciteti za izbjeglice u Grčkoj i zapadnom Balkanu bit će povećani na 100.000 mjesta, od kojih 50.000 u Grčkoj, a pripadnici evropske agencije Frontex nadgledat će granične prijelaze i registraciju na tačkama prijelaza između Srbije i Hrvatske, odlučeno je na mini samitu u Briselu o izbjegličkoj krizi.

Reklama

Evropska unija i lideri balkanskih zemalja dogovorili su kasno sinoć u Briselu plan u 17 tačaka za zajedničko rješavanje poslova oko velikog priliva izbjeglica preko Balkanskog poluotoka, saopćila je rano u ponedjeljak Evropska komisija, a prenio Reuters.

Cilj je da se, prenosi AP, uspori kretanje desetaka hiljada izbjeglica.

Od važnijih mjera je, piše Reuters, da se u Grčkoj povećaju prihvatni kapaciteti za 30.000 mjesta do kraja godine, a Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) će osigurati u Grčkoj još 20.000 mjesta.

Reklama

Pored toga, nastojat će se da se stvori dodatni kapacitet za prihvat 50.000 ljudi u zemljama sjeverno od Grčke, što znači ukupno 100.000 duž zapadne balkanske rute i Grčke, prenosi Tanjug.

Detekcija i registracija

Reklama

Predviđena je podrška pogranične agencije EU – Frontexa, na granici između Bugarske i Turske, kao i da se ustanove zaduženja Frontexa na vanjskim kopnenim granicama između Grčke i Makedonije, kao i između Grčke i Albanije, sa fokusom na kontrolu prelaza i registriranje izbjeglica koje nisu registrirane u Grčkoj.

Dogovoreno je i da će se u saradnji sa Frontexom detektirati neregularni granični prijelazi i pomoći registracija izbjeglica i uzimanja otisaka prstiju u Hrvatskoj.

Reklama

Jedna od mjera je uzdržavanje od olakšavanja kretanja izbjeglica na granicu druge zemlje. U saopćenju je navedeno da nije prihvatljivo da se izbjeglice “prebacuju” drugoj zemlji.

Među mjerama je i angažiranje još 400 policajaca u roku od jedne sedmice, u Sloveniji, kao i pojačanje napora da se olakša povratak migranata kojima ne treba međunarodna zaštita i pojača saradnja na repatrijaciji sa Afganistanom, Bangladešom, Irakom i Pakistanom.

Reklama

Lideri 13 zemalja Evrope saglasili su se na mini-samitu u Briselu o nizu mjera za rešavanje migrantske krize, a njemačka kancelarka Angela Merkel posebno je istakla pozitivan doprinos Srbije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon samita posebno istakla pozitivan doprinos Srbije i Slovenije u izbjegličkoj krizi.

Reklama

“Srbija i Slovenija su bile veoma konstruktivne”, izjavila je Merkel i dodala da je izbjeglička kriza test za Evropsku uniju.

Njemačka kancelarka je rekla da je krajnji cilj sastanka bio da se olakšaju patnje velikog broja izbjeglica iz Sirije i Afganistana, koji preko Zapadnog Balkana pokušavaju da se domognu Evrope i da dosadašnja praksa nije uvijek bila u skladu sa evropskim vrijednostima.

“Vanredna situacija zahtijeva vanredne mjere, a sada se bolje razumijemo”, kazala je Merkel.

Reklama

Razmjena informacija 

Na viši nivo podignuće se također zajednička pomorska operacija “Posejdon” u Grčkoj, posebno prisustvo pogranične agencije EU – Frontex u Egejskom moru i znatno pojačati podrška Frontexa u Grčkoj kod registriranja izbjeglica i uzimanja otisaka prstiju.

Dalje, treba ustanoviti kontaktne tačke za dnevnu razmjenu informacija koje se tiču kretanja izbjeglica, razmjenjivati informacije o kretanju i broju izbjeglica koji se kreću. U tu razmjenu podataka biće uključeni Frontex kao i ured EU-a za azil – ESAO.

Predviđeno je da se kontaktiraju finansijske institucije, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj, s ciljem da se omoguće finansije za prihvat izbjeglica.

Mjere predviđaju da se unaprijedi saradnja policije i pravosudnih organa protiv krijumčara ljudi, angažiranje Europola i Interpola u operacijama na zapadno-balkanskoj ruti.

Izvor: Al Jazeera i agencije