Vučić: Srbija neće dizati zidove

Srbija se u potpunosti slaže sa rješenjima koja je poslala Bugarska, istakao Vučić (Tanjug)

Srbija neće podizati nikakve zidove pred izbjeglicama, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i podvukao da je to stav, što se tiče izbjegličke krize, koji se neće promijeniti.

Vučić je na konferenciji za novinare, gdje je predstavio godinu i po dana rada Vlade Srbije, rekao da je Srbija uputila svoje primjedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati Evropska uniija , da su i druge zemlje iznijele svoje, kao i da je nešto izmijenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslana su suprotstavljena rješenja različitih zemalja sa Balkana i Srbija se prilično slaže s hrvatskim, a u potpunosti se slaže sa onima koje je proslijedila Bugarska.

Zajedničko rješenje

On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rješenje, da svi vide šta se dešava u regiji, ali i među članicama EU-a.

“Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne… Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti… ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine” rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja u vezi jučerašnjeg sastanka i uopće migrantske krize Vučić je rekao “taman i da ćuskije padaju sa neba Srbija neće da podiže nikakve zidove i to više neću da ponavljam”.

Vučić je rekao  da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji Vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

“Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ”piju” suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odražava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. MIslite da je u Bosni situacija idealna – pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo”, rekao je Vučić.

Komentirajući aferu vezanu za gradonačelnika Beograda, Vučić je izjavio da je jasno da Siniša Mali nema 24 stana, kako je pisao portal KRIK, a da svakako neće biti gradonačelnik ukoliko se ispostavi da je vlasnik offshore kompanije ili da je uradio bilo šta nemoralno ili protivzakonito.

“Ako se pokaže da je Siniša Mali vlasnik ofšor kompanije, on neće moći da bude gradonačelnik. Samo, treba da sačekamo da vidimo da li je tako ili ne”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije