Protest protiv rata u Gazi: Studenti preuzeli kontrolu nad dvije zgrade Univerziteta Columbia

Univerzitet Columbia u New Yorku smatra se polaznom tačkom s koje su krenule propalestinske demonstracije prije nego što su se proširile na univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studenti su rekli da je kontrola ove dvije zgrade odgovor na nasilne odluke Univerziteta Columbia (Al Jazeera)

New York – Grupa studenata preuzela je kontrolu nad dvije zgrade na Univerzitetu Columbia i zatvorila ih u 12:30 poslije ponoći po lokalnom vremenu, u novom događaju koji dolazi u vrijeme protesta na univerzitetu već deset dana uz zahtjev za okončanje izraelske agresije na Gazu.

Na upit Al Jazeere o okolnostima događaja, brojni studenti su kazali da su oni nezavisna grupa te da između njih i protesta u kampusu ne postoji direktna komunikacija.

Jedan od organizatora operacije preuzimanja kontrole nad dvije zgrade, koji je odbio otkriti svoje ime, izjavio je da ta operacija dolazi u kontekstu reakcije “na samovoljne akcije Univerziteta Columbia prema mirnim demonstracijama posljednjih sedmica” kao i na to da je univerzitet odbio sve zahtjeve demonstranata, poput povlačenja investicija u Izraelu, osim amnestije za studente i profesore koji su bili podvrgnuti sankcijama Univerzitetske uprave.

Studenti su kritizirali prijetnje ulaskom policije na univerzitet (Al Jazeera)

Kontinuirana prijetnja

Glasnogovornik je objasnio da kontinuirana prijetnja ulaskom Nacionalne garde i njujorške policije radi prekida mirnih protesta znači da administracija ima loše namjere, kako je rekao.

Naglasio je da je korak koji je poduzeo sa svojim kolegama, osim studenata, podržala i grupa univerzitetskih profesora. Taj korak ima za cilj omesti ustaljeno funkcionisanje univerziteta. Izbor ovih zgrada je bio po uzoru na događaj iz 1968. godine kada su studenti zauzeli iste dvije zgrade tokom protesta koji su izbili u znak protivljenja Vijetnamskom ratu.

Glasnogovornik Univerziteta Columbia ranije je rekao da je univerzitet već onemogućio daljnje studiranje određenom broju studenata nakon isteka roka koji im je u ponedjeljak bio postavljen kako bi napustili mjesto protesta u univerzitetskom kampusu.

Rektorica Univerziteta Nemat Minouche Shafik jučer je izdala saopćenje u kojem je rekla da pregovarački proces sa studentima koji protestuju nije dao rezultate, te da univerzitet neće povući svoja ulaganja u Izrael.

Univerzitet Columbia u New Yorku smatra se polaznom tačkom s koje su krenule propalestinske demonstracije prije nego što su se proširile na univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Al Jazeera