Napad na džamiju u Afganistanu, ubijeno sedam osoba

U napadu je ubijen i imam džamije, dok su ranjeni prebačeni u lokalnu bolnicu.

Neidentifikovana osoba je pucala sinoć na vjernike u džamiji u okrugu Guzari (Omid Haqjoo/AP)

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a nekoliko je povrijeđeno u napadu na džamiju na zapadu Afganistana, javili su lokalni mediji.

Nepoznate naoružane osobe u ponedjeljak su napale vjernike tokom večernje molitve u džamiji u gradu Guzari, poznatom i kao okrug Gozareh u provinciji Herat, izvještava Tolo News, prenosi Anadolija.

U napadu je ubijen i imam džamije, dok su ranjeni prebačeni u lokalnu bolnicu. Lokalna talibaska vlast još nije komentarisala incident.

Herat je treći po veličini grad u Afganistanu, koji se nalazi u blizini granice s Iranom. Iranska ambasada u Kabulu osudila je napad na džamiju.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Samoubilački napadi

Prošlog mjeseca tri su osobe ubijene, a dvanaest ih je ranjeno u samoubilačkom napadu ispred banke u gradu Kandaharu, uporištu talibana u južnom Afganistanu, prenio je AFP.

Napad se dogodio u 08:00 po lokalnom vremenu u centru velikog grada na jugu Afganistana tokom ramazana, mjeseca posta.

Bolnice u Kandaharu tada su odbile dati informacije o ranjenim osobama uz objašnjenje da im je naređeno da ne daju izjave za medije.

Zabilježene su brojne eksplozije tokom ramazana, ali talibani su potvrdili tek nekoliko.

Broj bombaških i samoubilačkih napada u Afganistanu značajno se smanjio od povratka talibana na vlast u augustu 2021. godine i relativno je sigurno. Međutim, brojne naoružane grupe, a posebno pripadnici grupe ISIL, još predstavljaju prijetnju.

Izvor: Agencije