Novi incident između Kine i Filipina u Južnom kineskom moru

Manila i Peking već su bili upleteni u brojne incidente na strateškoj pomorskoj ruti.

Današnji zastoj dolazi u trenutku kada Filipini i SAD provode veliku godišnju vojnu vježbu koja je razbjesnila Peking (Erik De Castro/Reuters)

Kina i Filipini upetljali su se u novi incident u Južnom kineskom moru, gdje dvije zemlje imaju dugu hstoriju teritorijalnih sporova.

Kineska plovila spriječila su Filipince da pristupe jednom od atola (prstenasti koraljni greben). Incident se dogodio u blizini Scarborough Shoala dok su dva filipinska plovila pokušavala isporučiti nove zalihe tamošnjim ribarima, prenosi Anadolija.

Navodno su im u tome smetala četiri broda kineske obalne straže i šest plovila pomorskih sigurnosnih snaga, koji su protiv njih, među ostalim, upotrijebili i vodeni top.

Pritom su dva filipinska broda pretrpjela određena oštećenja, saopćila je Filipinska obalna straža.

Kako dodaju, kineska strana ponovno je postavila pomorske barijere na dužini od 380 metara, koje onemogućuju pristup atolu ili njegovim vodama, gdje su filipinski ribari tradicionalno radili.

Vojna vježba

Kina je potvrdila da je poduzela mjere protiv dva filipinska broda za koje kaže da su upala u vode atola koji naziva Huangyan.

To je lanac grebena i stijena koji se nalazi 240 kilometara zapadno od glavnog filipinskog otoka i gotovo 900 kilometara od najbližeg kineskog kopna, otoka Hainan.

Kina je zauzela atol od Filipina 2012. godine i od tada je postavila svoju obalnu stražu i druga plovila u to područje, za koje Filipini kažu da uznemiravaju njezine brodove i sprečavaju ih u pristupu laguni bogatoj ribom.

Kina, inače, polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i odbacuje teritorijalne zahtjeve drugih zemalja, uključujući Filipine te međunarodnu presudu koja kaže da njihovi zahtjevi nemaju pravnu osnovu.

Manila i Peking već su bili upleteni u brojne incidente na strateškoj pomorskoj ruti.

Između ostalog, posljednjih mjeseci dogodilo se nekoliko sudara plovila dviju država.

Današnji zastoj posljednji je u nizu i dolazi u trenutku kada Filipini i Sjedinjene Američke Države provode veliku godišnju vojnu vježbu koja je razbjesnila Peking.

Poziv na suzdržanost

Kina poziva Filipine da obustave provokacije i ne izazivaju kinesku odlučnost u očuvanju svog suvereniteta, rekao je Lin Jian, glasnogovornik Kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

“Filipinski brodovi su upali bez dozvole Kine i kineska obalska straža je preduzela neophodne mjere da ih otjera”, rekao je Jian, govoreći o današnjem incidentu.

Jay Tarriela, glasnogovornik Filipinske obalske straže za pitanja vezana za Južno Kinesko more je izjavio da današnji incident sa “snažim vodenim pritiskom” predstavlja “uznemiravanje filipinskih plovila”.

Izvor: Agencije