Schulz: Nema mjesta nasilju nad izbjeglicama

Nema mjesta nasilju u rješavanju izbjegličke krize, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz uoči samita lidera zemalja sa balkanske izbjegličke rute i evropskih čelnika.

”Oni koji ovu krizu rješavaju nasiljem su sramota za Evropu”, rekao je Schulz.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn je kazao da nijedna zemlja ne smije postati izbjeglički centar te da je potrebno zajedničko rješenje za izbjegličku krizu, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini kazala je da je na današnjem sastanku potrebno postići konkretan i izvodiv dogovor.

Austrijski kancelar Werner Faymann ranije je upozorio na opasnost tihog raspada Evropske unije.

Faymann: Moguć tihi raspad EU

“Sada je pitanje zajedničke Evrope ili tihog raspada Evropske unije. Prvi put je težak i vjerovatno spor, ali drugi vodi samo u haos”, rekao je on bečkom dnevniku Kronen Zeitung povodom vanrednog samita EU-a o izbegličkoj krizi koji se održava danas u Briselu.

On je istakao da je obezbjeđivanje vanjskih granica EU-a  važno, ali da ne može biti alternativa da svaka zemlja podiže zidove.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pripremio je plan u 16 tačaka na osnovu kojeg će se  voditi rasprava čelnika 10 zemalja koje su nalaze balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Cilj sastanka je pojačati saradnju među tim zemljama na izbjegličkoj ruti od Grčke do Njemačke, kako bi se protok izbjeglica stavio pod kontrolu.

U planu se naglašava zajedničko rješavanje problema, bolja razmjena informacija između zemalja, bolja kontrola granica i temeljitija registracija izbjeglica.

Privremeno zbrinjavanje

Predviđa se i povećanje kapaciteta za privremeno zbrinjavanje, ali i vraćanje u matične zemlje onih za koje se procijeni da im nije potrebna međunarodna pomoć, ili koji ne žele da je zatraže.

Hrvatski premijer Zoran Milanović nacrt je ocijenio neozbiljnim.

Premijeri Srbije, Bugarske i Rumunije zauzeli su stav da neće dozvoliti da njihove zemlje postanu tampon-zona za izbjeglice, ukoliko Njemačka zatvori granice.

Slovenski premijer Miro Cerar je kazao: ”Ako ne bude konkretnog i hitnog plana, i njegovog provođenja, bojim se da će mnoge zemlje biti u situaciji da se pobrinu same za sebe. Ja ću morati učiniti sve da sačuvam bezbjednost Slovenije. Postoji rizik, i ovo nije evropski način. Evropa je u pitanju. Ako ne učinimo sve što možemo, zajedno, ovo je početak kraja Evropske unije”.

Milanović je kazao: ”Kad je požar, ne gledaš prometne znakove već naprosto voziš. Ja ovdje nisam došao s idejom da provodim mobing nad Grčkom; to neće dati rezultat, ali obalnom stražom se moze kontrolirati tih nekoliko milja između Grčke i Turske”.

Na mini-samitu učestvuju hrvatski premijer Zoran Milanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Miro Cerar, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov te austrijski kancelar Werner Faymann, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Bugarske Bojko Borisov, Grčke Alexis Tsipras, Mađarske Viktor Orban te predsjednik Rumunije Klaus Iohannis.

Prisustvuju i predsjednici Evropskog vijeća i Parlamenta Donald Tusk i Martin Schulz, luksemburški ministar vanjskih poslova, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a, Jean Asselborn, visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, predstavnici Frontexa, evropske agencije za granice te Evropske kancelarije za azil.

Izvor: Al Jazeera i agencije