Zimbabve

Istaknuti sadržaj

Cijeli Sadržaj

Milioni ljudi u Zimbabveu mogli bi ostati bez hrane ako se do decembra nešto ne preduzme, tvrde iz UN-a. Kažu da su uzastopne suše i ekonomska kriza uzroci problema, dok je pandemija korona virusa dodatno pogoršala situaciju.

Published On 10 Oct 2020

U Zimbabveu su škole ostale zatvorene nakon porasta broja zaraženih korona virusom. Djeca u siromašnim kućanstvima, koja nemaju pristup internetu, nastavu prate putem radija. 

Published On 18 Jul 2020

Suša je prošle godine značajno smanjila nivo vode na brani u blizini Bulawaya, drugog po veličini grada u Zimbabveu. Zbog toga su vlasti uvele četverodnevne redukcije vode svake sedmice.

Published On 30 Jan 2020

Hiljade stanovnika istočnog Zimbabvea koji su prije osam mjeseci preživjeli razoran ciklon Idai, još žive u šatorima. Stotine su poginule, a hiljade raseljene. Stanovnici južne Afrike strahuju da će kišna sezona dodatno pogoršati ionako tešku situaciju.

Published On 30 Nov 2019

Specijalni izvjestilac UN-a zabrinut je zbog sve većeg broja antivladinih demonstranata uhapšenih ili otetih u Zimbabveu. Kaže da ono što je tokom posjete utvrdio dovodi u pitanje poštivanje ljudskih prava.

Published On 26 Oct 2019