Zimbabve: Epidemija malih boginja, umrlo 157 djece

Prijavljeno je najmanje 2.056 oboljelih od morbila i gotovo svi smrtni slučajevi su nevakcinisana djeca.

Vlada je objavila kako počinje kampanju masovne vakcinacije djece uzrasta od šest mjeseci do 15 godina (EPA - Ilustracija)

U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo je 157 djece, od kojih je većina bila nevakcinisana zbog vjerskih uvjerenja njihovih porodica, saopćili su zvaničnici.

Epidemija morbila prvo je uočena u istočnoj provinciji Manicaland početkom aprila i od tada se proširila na sve dijelove ove afričke države, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Prijavljeno je najmanje 2.056 oboljelih i gotovo svi smrtni slučajevi su nevakcinisana djeca, izjavila je ministrica informiranja Monica Mutsvangwa.

Rekla je kako se Vlada pozvala na Zakon za reagiranje na prirodne katastrofe kako bi se izborila s epidemijom.

Samoproglašeni proroci umjesto ljekara

Vlada je objavila kako počinje kampanju masovne vakcinacije djece uzrasta od šest mjeseci do 15 godina i kako će angažirati vođe tradicionalnih zajednica i vjerske vođe da podrže akciju.

U Zimbabveu je vakcinacija djece protiv malih boginja trajala i tokom vrhunca pandemije korona virusa, ali su to ometale kršćanske vjerske grupe, koje se protive vakcinaciji.

One se protive savremenoj medicini i poručuju svojim vjernicima da se za liječenje trebaju osloniti na samoproglašene proroke.

Izvor: Agencije