Ekonomista, bez vojnog iskustva, na čelu Ruskog ministarstva odbrane

Novi ministar odbrane je bivši potpredsjednik Vlade Andrej Belousov – ekonomista, bez vojnog iskustva.

Došlo je do kadrovskih promjena u vojnim i sigurnosnim strukturama Rusije.

Dugogodišnji ministar odbrane i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, Sergej Šojgu, imenovan je na dužnost šefa Vijeća nacionalne sigurnosti, jednog od najutjecajnijih tijela.

Novi ministar odbrane je bivši potpredsjednik Vlade Andrej Belousov – ekonomista, bez vojnog iskustva.

Nije objavljen novi mogući položaj bivšeg šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost, Nikolaja Petruševa, čovjeka koji se, nakon Putina, smatrao najutjecajnijim u Rusiji.

“Moramo se prisjetiti da budžet Ministarstva odbrane sada izbosi 6,5 posto BDP-a Rusije. Dakle, bitno je da neko s iskustvom u ekonomiji upravlja tim ogromnim sredstvima koja su Ministarstvu na raspolaganju”, javlja Al Jazeerina Dorsa Jabbari iz Moskve.

“Također, riječ je o ministarstvu za koje se vezuju brojne optužbe za mito, pronevjere i korupciju. Zamjenik ministra Šojgua trenutno je u zatvoru, gdje se suočava upravo s takvim optužnicama. Zato je ruskom predsjedniku od presudne važnosti, u ovom bitnom trenutku za rat u Ukrajini, da u Ministarstvu odbrane, barem kad je riječ o finansijskom aspektu, postoji red i da više ne bude optužbi za korupciju i pronevjere.”

Izvor: Al Jazeera