Uznemirujući snimak iz Gaze raspršio nadu u prekid vatre

‘Ovaj i slični incidenti, kao i bombardovanje, raspršili su svaku nadu koju su Palestinci imali da bi moglo doći do prekida vatre’, javlja Al Jazeerin reporter.

Al Jazeera je u posjedu videosnimka koji prikazuje kako izraelske snage u Gazi pucaju i ubijaju dva nenaoružana Palestinca.

Jedan od muškaraca više puta maše nečim što izgleda kao komad bijele tkanine, kako bi pokazao da nisu prijetnja.

Njihova tijela potom zakopava buldožer.

Izraelska vojska kaže da istražuje incident.

“Koliko god da je šokantan snimak na kojem se vidi kako u blizini kružnog toka Nabulsi, u gradu Gazi, izraelske snage ubijaju dva nenaoružana civila koji im ne predstavljaju nikakvu prijetnju, još je šokantnije da ovaj incident dolazi neposredno nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju koja poziva na hitan prekid vatre”, javlja Al Jazeerin Hani Mahmoud.

“Ovaj i slični incidenti, kao i bombardovanje, raspršili su svaku nadu koju su Palestinci imali da bi moglo doći do prekida vatre. Građani su zabrinuti za rodbinu i prijatelje blokirane na sjeveru Pojasa, koji se ne mogu prebaciti južnije jer Izrael ne dopušta dopremanje humanitarne pomoći u to područje, što je dovelo do gladi. Zabrinuti su da ista sudbina čeka i južni dio Pojasa,” javlja Mahmoud.

Izvor: Al Jazeera