Kožljak: Slijede brutalniji sukobi, Putin će posegnuti za ekstremnijim opcijama

‘Ako imamo na umu njegove iracionalne odluke u prethodnom periodu, njegovu nesposobnost da prizna poraz – mene ne bi iznenadilo da on započne sa upotrebom nuklearnog taktičkog oružja.’

Bivši šef vojne misije BiH u NATO-u i šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom univerzitetu Burch u Sarajevu Alija Kožljak kaže da je Rusija očito redefinisala ciljeve u Ukrajini, da se vidi konfuzija u Putinovim odlukama i da postoji opasnost od direktne prijetnje nuklearnim oružjem.

“Upravo smo došli u fazu konflikta koju smo najavili kada smo rekli da, ako Putin ne bude u stanju ostvariti zacrtane ciljeve, zaprijetit će radikalnijim i brutalnijim opcijama, što on i radi. Ona operacija napada punih razmjera po ukrajinskim aerodromima, vojnim bazama, uključujući glavni grad Kijev – definitivno više nije realna opcija. Tako da je on [Putin] nakon očiglednog postavljanja balansa na bojištu i sposobnosti Ukrajine da krene u kontraofanzivu bio primoran da promijeni strategiju djelovanja, a to podrazumijeva i redifinisanje cilja, ali i načina i sredstava realizacije tog cilja. Iz njegovog obraćanja se jasno vidi da demilitarizacija i denacifikacija nisu više težišni ciljevi, nego je cilj redefiniran, i to je sada aneksiranje okupiranih regija. Vidi se tu jedna konfuzija, vidi se ad hoc donošenje odluka, vide se prijetnje, i to dodatno zabrinjava. Putin je izabrao i nove načine i sredstva djelovanja, a to je naglasak na angažiranje lokalnog proruskog stanovništva u okupiranim teritorijama. To je mobilizacija, ekstremnije angažovanje paravojnih formacija, i ono čega smo se najviše pribojavali – to je sada direktna prijetnja nuklearnim oružjem.”

Kožljak kaže da je nepromijenjeno ostalo oslanjanje na propagandne poruke, što se vidi iz Putinovog govora u kojem navodi da je razlog mobilizacije taj da se spriječi potpuno uništenje Rusije od strane Zapada.

“On već uvodi Rusiju u taj širi sukob, to više nije specijalna operacija, to je rat.”

Da je situacija zaista ozbiljna, pokazuje zabrinutost Kine, kaže Kožljak te dodaje da je očigledno da Putin ima svoje saveznike u regionu, što potvrđuje i posjeta Milorada Dodika Putinu.

Pokušaji da se urazumi Putin

Smatra da ne bi iznenadila upotreba nuklearnog taktičkog oružja.

“Ako imamo na umu njegove iracionalne odluke u prethodnom periodu, njegovu nesposobnost da prizna poraz – mene ne bi iznenadilo da on započne sa upotrebom nuklearnog taktičkog oružja. Mislim da sada cijeli svijet radi na tome da to pokuša prevenirati – to smo vidjeli iz poruka turskog i kineskog predsjednika, UN-a, a u narednim satima slijede intenzivni bilateralni razgovori sa Putinom da se on pokuša urazumiti”.

Kožljak objašnjava da će mobilizacija 300.000 rezervista biti dosta složena i da će trajati duže nego što Putin misli.

“U nekom kratkom periodu on [Vladimir Putin] ne može računati na te snage. Iako izgleda impresivna ta brojka od 300.000, ta brojka je nedostatna da on osigura adekvatna borbena dejstva, prioritetno po dubiti svojih snaga, što se pokazalo kao glavni problem u ovoj kontraofanzivi. To će biti nedovoljno, i bojim se da će on zbog neuspjeha morati posegnuti za nekim ekstremnijim opcijama, ako ne bude ranije u tome spriječen.”

Kaže da će referendum otvoriti brutalnije sukobe jer Ukrajina nikako neće prihvatiti takvu odluku, i smatrat će to i dalje svojom teritorijom i da će nošena uspjesima u kontraofanzivama pokušati osloboditi to područje, i da nas čeka duži sukob.

Izvor: Al Jazeera