Blinken: Deset protutenkovskih sistema za svaki ruski tenk u Ukrajini

Američki državni sekretar je za MSNBC izjavio – “za svaki ruski tenk u Ukrajini osigurali smo, ili ćemo to učiniti vrlo skoro – deset protutenkovskih sustava”.

SAD i zapadni saveznici uvode dodatne sankcije Rusiji nakon novih dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući one u Buči, objavljeno je iz Bijele kuće.

Na meti novih sankcija su finansijske institucije i osobe bliske vlastima.

SAD zabranjuju svim američkim pravnim i fizičkim osobama poslovanje sa Sberbankom i Alfa bankom, najvećom ruskom privatnom bankom.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je i da će potpisati izvršnu uredbu kojom Amerikancima zabranjuje ulaganje u Rusiju.

Bidenova administracija optužila je ruskog milijardera Konstantina Malofajeva da je pokušao izbjeći sankcije koje su mu nametnute.

Uz to, američki pravni stručnjaci su u Evropi i pripremaju dokaze o ruskim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, javlja Ivica Puljić.

“Navodno se može očekivati suđenje slično onom u Nirnbergu nacistima nakon Drugog svjetskog rata.”

Uporedo stim radi se na dopremanju vojne opreme. Zanimljivu izjavu dao je američki državni sekretar Antony Blinken. On je za MSNBC izjavio – “za svaki ruski tenk u Ukrajini osigurali smo, ili ćemo to učiniti vrlo skoro – deset protutenkovskih sustava”, javlja Puljić.

Izvor: Al Jazeera